Начало Новини Актуално Търговско-промишлена палата - Стара Загора ще съдейства за обезопасяването на района на болничния комплекс

Търговско-промишлена палата - Стара Загора ще съдейства за обезопасяването на района на болничния комплекс

Актуално
Стара Загора

В рамките на подписан меморандум между вътрешните министерства на България и Холандия, в Стара Загора е проведено проучване на проблема със сигурността в района на болничния комплекс. Партньори на Областната дирекция на МВР са Пол Брурсен - кметски съветник по сигурността в един от холандските градове и Ерик Лобес, полицейски служител.

Дворът на болничния комплекс, в който са разположени МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович, Университетска болница, диспансерите по психиатрични и онкологични заболявания - в немалката си част е трудно проходим заради гъсти храсти, дървета и бурени. Между психиатричния диспансер и отделението по инфекциозни заболявания страховитата картина се допълва от стари рушащи се постройки, които са превърнати в тоалетни. Някои се обитават от бездомни, ползват се и от наркомани. Според полицейската статистика през последните 2 години 41 са само заявените престъпления, извършени в района на здравните заведения - това са кражби, грабежи и изнасилвания, но и от полицията считат, че реално престъпленията са поне 10 пъти повече.
За първи път по инициатива на областната дирекция на МВР в Стара Загора се проведе работна среща за решаване на проблема. На нея се събраха представители на общината, на неправителствени организации и на бизнеса, за да се обедини ресурса за обезопасяването и почистването на рисковия район.
Проведена е анкета със 108 души в Стара Загора. 83% са заявили, че не се чувстват сигурни, когато преминават през двора на болничния комплекс. 17 души, участвали в проучването, са били жертва на престъпление, а всеки четвърти - свидетел. Тревожен е фактът, че над 30% от очевидците не са предприели нищо, или са подминали мълчешком, показват още данните, базирани на собствените им отговори в анкетата.
Неотложните мерки, които предлагат анкетираните са: засилено полицейско присъствие по алеята между диспансерите за психични и окнозаболявания и Музея на неолитните жилища. Също така да бъдат почистени храстите и избуялата растителност. Да бъде подобрена осветеността и да се премахнат полусрутените сгради, превърнати в клоаки. Ръководствата на болниците не веднъж са търсили съдействие за решаване на проблема и със собствени сила са почиствали своите райони.
Около половината анкетирани смятат, че общината, ръководствата на болниците и полицията са отговорни за решаване на проблема със сигурността в този район.
В резултат на проведена среща между община Стара Загора и Областна дирекция на МВР, от местната администрация са направили оглед на терена, за да се прецени какво е необходимо за обезопасяването му и колко ще струва това. Секретарят на администрацията Николина Горова обяви, че са планирали монтаж за още 20 осветителни тела, и възстановяване на разрушената ограда. Началникът на Областното звено за изпълнение на наказанията Катя Янулова съобщи, че в този процес с обществено полезен труд ще участват наказани на пробация. За възстановяване на оградата от южната страна обеща да съдейства и предприемачът Евгени Брацов.
Според строителният инженер на областната болница Драгомир Дерменджиев изоставените рушащи се сгради трябва да бъдат съборени със специализирана техника. Това би струвало около 20 000 лв. Общината, обаче, не разполага с тази сума. В срещата участва и зам.-председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Красимира Соколова, която съобщи, че работодателската организация ще информира своите членове за проблема и ще поиска съдействие от тях, независимо от условията на икономическа криза.
От областната дирекция на МВР заявиха, че ще бъде осигурено присъствие на техни служители в определени часове в най-рисковия участък, но не е възможно да има постоянно патрулиране. Охрана не може да предостави и общината - и заради липса на средства и поради липса на нормативно основание.
Пол Брурсен, заяви, че тяхната практика е доказала, че засиленото полицейско присъствие не води до желаните резултати, ако с проблема не се ангажира цялото общество.
За целта той даде пример с географското разположение на неговата страна: "Нидерландия е под морското равнище и около нея има изградена дига. Ако в дигата се появят 4 пробива и само полицията тръгне да запушва единият от тях - ще се удавим, защото водата ще навлезе през останалите три. Трябва да се справим с обединени усилия".

Още новини