Начало Новини Актуално Търговско-промишлена палата - Стара Загора създаде Център за кариерно развитие (видео)

Търговско-промишлена палата - Стара Загора създаде Център за кариерно развитие (видео)

Актуално

Търговско-промишлена палата - Стара Загора създаде Център за кариерно развитиеНа 25 юни Търговско-промишлена палата - Стара Загора откри Център за кариерно развитие. Началото беше поставено с двудневно обучение. Лектор беше доц. Мария Нейкова - зам.-декан в Бургаския свободен университет и бивш областен управител на Стара Загора.

Основната цел на Центъра е да информира и консултира заети лица, стоящи на ключови позиции в малките и средните предприятия и стартиращи и управляващи собствен бизнес. Центърът ще съдейства за професионалното развитие на младите специалисти, най-вече в областта на личностни качества и умения за кариерно израстване, съобщи кариерният консултант за Стара Загора Мирчо Христов. Той добави, че обученията и консултациите са безплатни за участниците.

Пред журналисти по време на пресконференция дейността и целите на Центъра за кариерно развитие беше представена и от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Той уточни, че Палатата от години работи целенасочено за създаване на нужните за бизнеса кадри и че новосъзданения център е един работещ иструмент в тази посока.

Център за кариерно развитие е част от мащабен европейски проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма Развитие на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, изпълняван от Българска търговско-промишлена палата със съдействието на мрежата на регионалните палати.

Центрове за кариерно развитие са създадени в София и градовете, в които работят регионални търговско-промишлени палати (камари), които са част от системата на БТПП - в градовете: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Центровете за кариерно развитие предлагат на заетите лица възможности за кариерно ориентиране и израстване, както и за професионална реализация. Те създават условия и за стимулиране на мобилността на работната сила за по-голяма гъвкавост на пазара на труда.

Кариерните консултанти в Центровете за кариерно развитие:

  • ежедневно проучват наличните свободни позиции, обявени от фирмите, като следят не само обявите и публикациите във фирмените сайтове, но директно се свързват със самите работодатели и проучват кариерни възможности, предлагани от съответния работодател
  • консултират заетите лица, които търсят възможности за кариерно израстване, като ги ориентират за наличните свободни позиции, съдействат им при подготовката на СV, мотивационно писмо, поведение при интервю, дрескод и др.
  • поддържат локални бази данни за работодатели, предлагащи свободни позиции и за специалисти, интересуващи се от възможности да заемат подобни позиции
  • въвеждат информация в Модула „Кариерно развитие”  на електронната платформа на Виртуалната Социална Академия (www.vsa.bcci.bg)  за предлагани позиции от работодатели и за кандидати, търсещи кариерно израстване.

Информацията за работодателите и за предлаганите позициите със съответните изисквания е публична, докато за кандидатите в публичната част има информация само за търсената позиция от съответния кандидат, както и за образованието, квалификацията и досегашния му опит в дадената професионална област. При проявен интерес към услугата можете да се обърнете към най-близкия Център за кариерно развитие. Контактите за тези центрове са публикувани в сайта на електронната платформа на Виртуалната социална академия.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора създаде Център за кариерно развитие

Още новини