Начало Новини Актуално Търговско-промишлена палата - Стара Загора предлага на бизнеса съдействие по проекти на оперативните програми

Търговско-промишлена палата - Стара Загора предлага на бизнеса съдействие по проекти на оперативните програми

Актуално
Димитър Атанасов

Търговско-промишлена палата - Стара Загора разработи пакет от услуги за фирмите от региона, съобразени с условията на все още съществуващата икономическа криза. Те са ориентирани към консултиране, цялостно разработване на проекти предложения за кандидатстване по Оперативните програми на ЕС, както и съдействие при администрирането на проектите, съобщи Димитър Атанасов, експерт Програми и проекти в Палатата.

Като консултантска организация ТПП - Стара Загора има богат опит, който да гарантира на фирмите, че проектите отговарят на необходимите изисквания. Другите ползи са, че ще си спестят време и сериозен финансов ресурс за разработване на документацията. Освен това, Палатата съдейства и при подготовката и организирането на задължителни тръжни процедури по проектите.

Работодателската организация успешно е разработила и администрирала десетки проекти по предприсъединителните фондове, а през последните две години и по Европейските оперативни програми. Последните добри практики са със старозагорските фирми Алтея Трейдинг и Варианти ООД.
Алтея Трейдинг се занимава с производство и търговия на изключително търсена в САЩ, Япония и Хонг Конг органична козметика на основата на розово и лавандулово масло. Цикълът на производство е затворен. Дружеството има собствени насаждения, които отговарят на всички изисквания.
Алтея Трейдинг се възползва от възможностите, които предлага ОП Развитие на човешките ресурси - за повишаване на квалификацията на работещите във фирмата и за насърчаване на заетостта, чрез назначаване на безработни.
Консултант и партньор по проекта ни е Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Експертите подготвиха много прецизно цялата документация и благодарение на професионализма им, успешно осъществихме проекта, каза офис-мениджърът Мариана Крачолова. Палатата е разработила на фирмата и Стратегия за развитието на човешките ресурси.
Процедурите не са леки, но с опитен партньор, какъвто е ТПП - Стара Загора, изпълнението на етапите, дейностите и отчетите по проекта, гарантира успех.
Фирма Варианти ООД е сред големите и утвърдени производители на технически пружини за електротехническата, автомобилната индустрия, приборостроенето и др. Продукцията им е позната в България, но се търси и в много страни зад граница. Дружеството в момента реализира проект по ОП Конкурентоспособност.
В процедура е по избор на доставчик на модерна техника, която гарантира 100% годност на всеки детайл, каза Деко Колев - съсобственик във фирмата.
Това ще повиши ефективността на производството и сме изключително благодарни на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, която подготви проекта и съдейства на експертно ниво за реализирането му.
Независимо от тежките процедури при кандидатстване и управление на европейски проекти, предприемачите са мотивирани да кандидатстват отново.

До края на година се очаква да бъдат отворени нови грантови схеми по програма Конкурентоспособност на българската икономика, от които могат да се възползват малки, средни и големи предприятия. Информация за условията ще бъде своевременно публикувана на сайта на Палатата.

Още новини