Начало Новини От Палатата Търговско-промишлена палата - Стара Загора подписа международни споразумения по време на Икономически форум в Чирпан

Търговско-промишлена палата - Стара Загора подписа международни споразумения по време на Икономически форум в Чирпан

От Палатата

Делегации от турския град Текирдаг, беларуския Брест и сръбския Ниш взеха участие в първия икономически международен форум, организиран в Чирпан от Общината. Събитието се състои в навечерието на празника на града. Първият икономически форум в Чирпан цели да обедени инициативи и ресурси на общините, с които Чирпан е подписал споразумения за сътрудничество в няколко направления - икономика, търговия, култура, образование и туризъм.

Икономическият форум се проведе в два панела - за представяне на възможностите за бизнес в Чирпан и региона, а във втората част това направиха чуждестранните представители от Турция, Беларус и Сърбия.

Форумът се организира със съдействието на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Освен домакините и международните партньори презентации направиха председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и председателят на Палатата в Стара Загора Олег Стоилов.

Търговско-промишлената палата в Стара Загора подписа договор за сътрудничество с Регионалното обществено сдружение на област Брест (Беларус) Съюз на предприемачите, работодателите и занаятчиите. Двете страни активно ще работят за намиране на проекти и стратегически инвеститори от взаимен интересен. Ще работят за създаването на условия за по-изгодни инвестиции за двете държави. Ще предоставят помощ на предприемачите от двете страни за дейности, свързани с внос и износ. Планира се също организиране на взаимни визити, при които да се водят преговори и да се проучват възможности за общи проекти.

Работодателските организации ще си сътрудничат и като предоставят на предприемачите от двете страни изчерпателна информация, подкрепа и услуги, чрез които се създават условия за взаимно доверие и комуникация. Целта е чрез обмена на информация да се насърчи развитието на двустранното търговско и икономическо сътрудничество.

Проведе се и работна среща с делегацията от Турция, която завърши с подписване на договор за съвместни дейности  между Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Палатата в Текирдаг. 

Припомняме, че към ТПП - Стара Загора преди година и половина беше обособено специализирано Направление Турция, с ръководител Исмет Чавушоглу, който е член на УС на Палатата в Стара Загора. Направлението има за цел да съдейства и координира засиления интерес към развитие на икономическите, търговските и инвестиционни отношения между България и Турция. Това звено е първото от този род в България. 

Още новини