Начало Новини Актуално Търговско-промишлена палата – Стара Загора подписа договор за сътрудничество с Асоциацията на индустриалците и бизнесмен

Търговско-промишлена палата – Стара Загора подписа договор за сътрудничество с Асоциацията на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир Румели, Турция

Актуално

На 13 ноември 2022 г. на посещение в Стара Загора беше голяма бизнес делегация от Асоциация на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир Румели (ЕРИАД), Турция. Посещението беше организирано от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и е в изпълнение на програмата за развитие на търговско-икономическите ни отношения с Република Турция.

Асоциация на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир Румели (ЕРИАД) е създадена на 25.12.2015 г., като голяма част от собствениците на фирмите - членове са от семейства на имигранти. Основна цел на Асоциацията е развитие на предприемачески качества в обществото и за развиване на културни, търговски и индустриални връзки със съседните страни и особено с балканските. Асоциацията ЕРИАД има над 200 члена с общ оборот над 15 милиарда TL.

В неделния ден в Стара Загора пристигнаха десетки предпиемачи. Те бяха посрещнати земестник-кмета на Стара Загора Красимира Чахова и от ръководството на Търговско-промишлена палата – Стара Загора.  

В Палатата е създадено Направление Турция, чиято дейност се координира от Исмет Чавушоглу - управител на ЕЛТЕ инженеринг ЕООД, който съдейства активно за пълноценното протичане на форума. На него присъства също и Кемал Караман, председател на БУЛТИШ.

Между Палатата и Асоциация на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир Румели беше подписан договор за партньорство. За двете страни подписите си върху документа сложиха председателите Олег Стоилов и Рюштю Шентуна. Двете организации, в съответствие с тяхната роля в икономическия живот на регионите, ще се стремят да разширят партньорството си, с цел най-ефективно съдействие на предприятията, организациите и фирмите при решаването на проблемите на развитието и задълбочаването на всички форми на партньорство, включително външноикономическа дейност.

В договора се казва още, че страните ще обменят информация по всички въпроси, представляващи интерес за тях, ще насърчават организирането на взаимноизгодно партньорство, създаването на съвместни предприятия, провеждането на маркетингови проучвания.

Двете дружения ще съдействат за установяване на контакти между бизнесмени от двете страни, да организират и провеждат изложения, панаири, семинари, работни срещи, симпозиуми, конференции и други дейности, с цел подпомагане на развитието на двустранните икономически и търговски отношения между регионите.

Срещата с гостите от Турция се проведе в залата на Бест Бутик Хотел в Стара Загора, а след нея бяха осъществени и двустранни разговори между бизнесмени от двете страни. Всеки от гостите получи брой от последноти издание на Икономически годишник на регион Стара Загора 2022. Палатата започна подготовката и на изданието за 2023 г. 

Извън конкретното събитие, Търговско-промишлена палата – Стара Загора уточнява, че предприемачите, които имат желание за установяване и развитие на бизнес контакти с фирми от Турция, могат също да заявят това и в бъдеще. Палатата ще направим възможното да съдейства за развитие на бъдещи бизнес отношения.

Още новини