Начало Новини Актуално Търговският аташе при посолството на САЩ Скот Позил се срещна с предприемачи от Стара Загора

Търговският аташе при посолството на САЩ Скот Позил се срещна с предприемачи от Стара Загора

Актуално

Търговският аташе при посолството на САЩ Скот Позил и Уляна Канелли, специалист в търговския отдел на посолството се срещнаха с предприемачи от региона на Стара Загора. Срещата беше по покана на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. При разговора бяха обсъдени възможностите за сътрудничество на местните предприятия с фирми от САЩ.

Предприемачите от Стара Загора поставиха конкретни въпроси и заявиха готовност да работят още по-тясно с компании от САЩ.

Стара Загора

„Цените на стоките, които произвеждат американските компании са конкурентни на продуктите от най-добрите европейски производители - каза по време на срещата Скот Позил. - Една от причините за това е, че американската валута е в постоянно взаимодействие с еврото. Икономистите, а и аз самият не смятам, че в следващите няколко години ще има големи разлики в курса на двете валути, като в същото време Америка иска да има силен долар.
Не е за подценяване, че американските компании са много гъвкави при определяне на цените на своите продукти. Въпреки данъците, митата и разходите за транспорт, тези стоки остават конкурентни и привлекателни тук, в Европа. Много важно, обаче, е и качеството на американските продукти. В много случаи е по-добре за платите малко по-скъпо, за да получите точно това, от което имате нужда”.

Въпреки високото качество на стоките от европейски производители, в определени специфични индустрии, изделията, произведени в САЩ, ги превъзхождат, заяви Скот Позил. Това, разбира се, е добре известно на българските бизнесмени и те работят с американски фирми, защото това им носи добра икономическа полза, добави г-н Позил.

„Българското вино е с много високо качество и много американци биха се радвали да пият български вина - каза Скот Позил. - Аз искам да използвам тази среща и да посъветвам българските производители да представят по-добре този продукт в САЩ и българското вино да стане по-известно на американския пазар.

Г-жа Канелли направят представяне на работата и услугите на търговския отдел, които са насочени към създаването и утвърждаването на бизнес контакти между фирми от двете страни.

Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора

Търговският аташе при посолството на САЩ в България Скот Позил се срещна и с областния управител на Стара Загора Йордан Николов. Двамата също обсъдиха възможностите за бизнес и инвестиции в областта. Йордан Николов запозна госта с особеностите и развитието на икономиката в региона, както и с чуждите инвестиции в областта. Скот Позил бе впечатлен от факта, че Старозагорска област е на второ място по икономически растеж в страната.
Областният управител Йордан Николов постави на вниманието на американския търговски аташе и проблема с влошеното качество на атмосферния въздух в региона през последните години. Той запозна дипломата с факта, че проблемът за старозагорци възникна още през 2002 г., когато започна унищожаването на ракетите СС-23, Скъд и Фрог. Позил изяви желание да получи повече информация по проблема, както и последните действия на Николов за разрешаването му.

Още новини