Начало Новини Актуално Търговската гимназия Княз Симеон Търновски в Стара Загора става на 90 години

Търговската гимназия Княз Симеон Търновски в Стара Загора става на 90 години

Актуално
търговска гимназия

На 6 декември едно от най-елитните училища - Търговската гимназия Княз Симеон Търновски в Стара Загора, ще отбележи своята 90-годишнина. Датата не е избрана случайно, а защото тогава честваме нашия професионален празник – Ден на банкера и търговеца, обясни директорът на училището Снежана Танева.

Проявите за празника стартираха още през изминалата седмица, когато гимназията отвори врати за желаещите да надникнат в нейното ежедневие и в историята ѝ през годините.

Това стана възможно с помощта на изложби и с музейна експозиция от учебници, помагала, сметачни машини и друга техника, използвана в миналото. Празничните инициативи продължават и утре. Началото е от 10 часа, а денят ще е неучебен. В 11 часа в учителската стая на гимназията ще се проведе среща на педагогическия колектив с бивши учители и директори.

Пак на 6 декември ще има различни презентации с професионална насоченост –  по право, икономика, банково дело и т. н. Авторите ще са самите ученици.
Тържественият концерт за 90-годишнината е с начало 17:30 часа в залата на Държавна опера–Стара Загора. Мегасъбитието обещава да бъде повече от вълнуващо, тъй като на сцената ще се изявяват талантливи ученици на гимназията, ще има изпълнение на трио BMW Гранд тенори от старозагорската опера и премиера на спектакъл на Драматичния театър.

Иначе, според летописите, първият звънец в гимназията е ударил на 15 септември 1921 година, а първият випуск се е състоял от 104 момчета и 13 девойки.
До учебната 1943/1944 година броят на възпитаниците нараства на 630, от които девойките са 68.
Това може да се прочете и в новия брой на  Устремъ - вестника на гимназията, който се отпечатва за всяка нейна годишнина.

Днес учениците са малко повече, отколкото през 40-те години. В момента те са 670, разпределени в 24 паралелки и в 8 специалности. Бъдещите икономисти се обучават от 45 висококвалифицирани учители. Част от тях ще пътуват догодина за испанския град Гранада в рамките на един от проектите, по които се работи -  Леонардо да Винчи. Той е насочен към повишаване качеството на професионалните практики. С гордост искам да отбележа, че 70% от учителите ни по професионална, а 10% от преподавателите по общообразователна подготовка са бивши възпитаници на гимназията, отчита Танева.

Тя е категорична, че през годините на своето съществуване училището е постигнало този авторитет заради неуморния труд и всеотдайност на поколенията директори, които са управлявали учебното заведение, както и заради труда на педагозите, обучавали учениците.

Особено ме радва това, че се запазва приемствеността в Търговската гимназия. Предходните двама директори – Стефанка Златева и Стоян Стоянов, когото наследявам, са също бивши възпитаници на гимназията, след това учители в нея и съответно ръководители дълги години на това прекрасно учебно заведение, казва още Танева.
Като нов директор имам огромната отговорност оттук насетне да продължа тяхното дело, да повиша качеството на обучение, като го синхронизирам с изискванията на европейските стандарти в образованието, да запазя и да обогатя традициите, чертае плановете си директорката.

Госпожа Танева ще посрещне празника с особено вълнение, тъй като е в директорския кабинет съвсем отскоро - от 19 септември, след спечелен конкурс. Самата тя върви по стъпките на предходните ръководители. Учила е тук в периода 1980-1984 г., специалност Машинна обработка на информацията. След завършване на висшето образование се завръща отново в училището, но вече като учител.

За времето от 1997-2002 година е на длъжност помощник-директор по административно-стопанската дейност, а след това - до спечелване на директорската позиция, работи като помощник-директор по учебната дейност.
Смята, че мисията на училището е да създаде от своите възпитаници знаещи и можещи хора, които да се реализират успешно както на българския и европейския, така и на световния пазар на труда. Друга основна задача на гимназията, според нея, е да възпитава своите ученици в това да са етични, морални и много отговорни личности.
Вече 90 випуска ученици е възпитала Търговската гимназия. Ние сме особено горди от това, че много от завършилите днес са на ключови позиции. Повечето частни фирми, държавни институции, голяма част от банките се ръководят от наши възпитаници. Това говори за високото качество на обучението, което се провежда тук, оценява директорката.

Според обратната връзка, която имат преподавателите с учениците си, 100% от завършилите Търговската гимназия продължават образованието си във висше учебно заведение.
Около 96% избират икономика, останалите се пренасочват към компютърно инженерство, технически специалности, право, а някои и медицина. Сред бившите ученици на гимназията има и настоящи журналисти.

Информация: вестник Новината

Още новини