Начало Новини Актуално Търговията с дървесина няма да бъде спряна на Стоковата борса

Търговията с дървесина няма да бъде спряна на Стоковата борса

Актуално
Дърва

Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на открита среща с представители на дървопреработвателния бранш, които не подкрепят протеста на колегите си. На нея бяха поканени и протестиращите от бранша, но те отказаха да участват.

 Решението е 50 % от дървесината да се предлага на борсата, а останалите 50% чрез търгове, информира министърът, съобщиха от пресцентъра. От първата сесия на Софийската стокова борса са реализирани 158 000 кубически метра дървесина, съобщи министър Найденов и посочи, че преди 150 000 кубика са щели да се реализират в рамките на 150 или 200 търга.

В срещата участва и зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров.

Няма да отпадне преференцията от 33% за добива на дървесина за местните фирми, стана ясно по време на срещата. Предложение за отпадане на тези преференции бе дадено от представители на сдружения на малките и средни дърводобивни и дървопреработвателни фирми по време на срещата на министър Найденов със сектора през миналата седмица. Днес представителите на някои от фирмите заявиха, че не са съгласни с предложението на колегите си за отпадане на този гарантиран процент от добива на дървесина, тъй като те трябва да подсигурят бизнеса си и да разчитат на суровина.

Търговете се опорочават от големите фирми, които спекулират с цената. Аз като преработвател не мога да сключвам дългосрочни договори с фирми, защото не знам дали ще мога да се сдобия с достатъчно дървен материал. Ние подкрепяме правителството и искаме регламентираните със Закона за горите преференции за местни предприемачи да останат. Това каза Владимир Коцев, собственик на дървопреработвателна фирма от Велинград.

След като изслуша позицията на присъстващите представители на фирми, зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров заяви, че тези изменения, няма да бъдат внесени за разглеждане. Продажбата на дървесина чрез Стоковата борса обаче остава, бе категоричен той.

Министър Найденов уточни, че по време на първата сесия на Софийската стокова борса, приходът за Държавните горски предприятия е над 10 млн. лева. Достигната е цена от 70 лв. за технологична дървесина, като при предишните търгове максималната е била 55-60 лв. Едрата иглолистна дървесина е изтъргувана за 130 лв., а на търговете тя е била едва 100-110 лева. За мен като принципал и за горските предприятия като търговски дружества, е важно да има приходи, които са и дивиденти за държавата, каза той.   

Относно нападките от страна на БСП министър Найденов заяви, че нямат моралното право да говорят заради безчинствата в горите по време на тяхното управление, когато е бил водещ принципа заплата малка – гора голяма. Тях хората ги свързват със заменките, затова и ЕК ни заплашва с огромни санкции. Каквото и да говорят обществото взе решение, а мен ме интересува тяхното мнение, затова днес искам да чуя хората, които мъкнат трупите от гората, а не БСП или тези, които никога не са стъпвали там, подчерта министър Найденов.

Още новини