Начало Новини Актуално Танчо Колев: Говедовъдите са в тежко положение (видео)

Танчо Колев: Говедовъдите са в тежко положение (видео)

Актуално
Танчо Колев

В навечерието на Великденските празници сред често задаваните въпроси е колко струва агнешкото месо. В магазините в Стара Загора цената се движи между 12,20 и 13 лева. Според фермери месото е българско, защото износът за Турция е силно ограничен в сравнение с миналата година, заради липса на подписани споразумения, а и изкупната цена на живо тегло в Румъния е 8 лева и е по-висока от тази в България.

Цената на живо тегло на нашия пазар е около 7 лева и се надявам всеки да има на празничната трапеза българско агнешко месо, защото е много качествено, каза председателят на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев.

Според него цената на агнешкото месо в магазините се оскъпява заради много прекупвачи по веригата, което е подпомогнато от забраната да се продава във фермите трупно месо. Клиент може да си купи агне от фермер, но само ако го вземе живо.

В по-трудна ситуация се намират говедовъдите. Изкупната цена на суровото краве мляко е паднала от 75 на 55 стотинки, а реалната себестойност е 70 стотинки. Т.е. говедовъдите продават на загуба и ще фалират не само дребни, но и едри фермери, каза още Танчо Колев.

Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, съвместно с Националния съюз на говедовъдите и Асоциацията на млекопроизводителите Тракия милк - Пловдив са изготвили писмо, с което настояват за отсрочка на въвеждането на нитратната директива, която касае опазването на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Още новини