Начало Новини Актуално Таласъми се събират на Старозагорските бани

Таласъми се събират на Старозагорските бани

Актуално

За 10-а поредна година над 130 фенове на фантастиката и митологията се събраха от 17 юни до 19 юни 2011 г. на Старозагорските минерални бани на фестивала "Таласъмия". Пребогатата денонощна програма включваше атрактивни лекции, ролеви игри и приключения, уъркшоп, в който се изработват предмети, накити или пособия, които отразяват погледа на хората към духовното и изкуствата.

Край лагерния огън с чевермето от представилите се над 20 претенденти се избраха за най-лична таласъмеса Алекс Иванова, а за най-личен таласъм Лъчезар Соколов - и двамата от София. Нощта завърши с български народни приказки край лагерния огън. В неделя се проведе търгът на книги, където любителите можаха да открият редки екземпляри, пише вестник Старозагорски новини.
Обявяването на резултатите от конкурса "Таласъмия 2011" и награждаването на наградените разкази и романи се отложи поради невъзможност на журито да се запознае с невероятно големия обем от предложени художествени произведения - над 85 разказа и 6 романа.
Фестивалът "Таласъмия" се провежда всяка година от 2001-ва насам. Идеята за него възникна в старозагорския клуб по екокултура и фантастично изкуство "Уибробия". С течение на времето към 15-ината му членове се присъединяват над 150 съмишленици и участници от цялата страна. Уникалното събитие получава подкрепа и от читалище "Георги Илиев", Стара Загора, с чието съдействие се издава сборник с разкази, отличени на ежегодния литературен конкурс, свързан с фестивала "Таласъмия".

Още новини