Начало Новини Актуално Такситата в Стара Загора изравниха тарифите си

Такситата в Стара Загора изравниха тарифите си

Актуално
такси цени стара загора

Около 550 таксита дефилират денонощно по старозагорските улици и (поне засега) дават пример на колегите си от други градове, че този бизнес може да се върти и без скандали. В Стара Загора дрязги за цени и нелоялна конкуренция няма. Тарифите на трите големи таксиметрови фирми са уеднаквени - 79 ст. за км пробег, първоначална такса 90 ст. и такса за престой 20 ст. на мин.

Всеки от шофьорите на трите фирми има издадено от кмета на Община Стара Загора разрешение за упражняване на дейността. То се сменя всяка година и при получаването му на таксиджията се дават стикери, които той трябва да сложи на предния десен калник и отзад близо до номера. Тези стикери показват, че колата и нейният шофьор са легитимни и няма опасност да попаднете в капана на измамници.
В бялата сграда се решава също колко таксита могат да упражняват тази дейност на територията на общината. Последното решение на старозагорския Общински съвет по Наредба 34 е те да са 700. Бройката не е запълнена, но собствениците на фирми искат още понижение на тази цифра, заради проблемите със свитото потребление. Пак Общинският съвет решава и броя на пиаците. В Стара Загора те са седем, пише вестник Национална бизнес поща.
Старозагорските таксиджии са пример за подражание и в друга посока. Те са сред малкото в страната, които са си изработили собствен етичен кодекс. Съгласно този кодекс, ако един шофьор извърши повече от три пъти някакво нарушение, не само на правилата на движение, по сигнал на собственика на фирмата кметът има право да откаже удължаване срока на разрешителното му за извършване на таксиметрова дейност.

Тъй като в Стара Загора таксиметровите услуги вървят в добре утъпкан коловоз, проблемът с евентуалното влизане на наредба за лимит на цените на тези услуги не стои на дневен ред. По принцип няма лошо. Нека има таван. Така ще спре и нелоялната конкуренция, смятат както собствениците на фирми, така и самите шофьори.
Колкото до нелоялната конкуренция, в Стара Загора и тя не е толкова голяма беда, както в други големи градове. Така наричаните в София копърки, в града на липите се подвизават на няколко места - около гарата и автогарата, до бариерата на голямата болница, а понякога и под Верея на бул. Митрополит Методий Кусев. Всъщност тези таксита, собственост най-често на еднолични търговци, не могат да бъдат наречени нелегитимни, защото в огромната си част притежават разрешителни за извършване на тази дейност. Апаратите им са минали през метрологичната инспекция. Те просто са избрали да карат на по-високи цени, обясняват от транспортния отдел на Общината. Понякога преместването от точка А до точка Б с такова такси може да ви коства 2- 3 пъти повече, отколкото с обикновено. Изборът е на клиента, а заблудата не е оправдание. Достатъчно е да видите дали таксито притежава стикер, за да разберете къде се качвате.
Уеднаквените цени и липсата на разпри между таксиджиите не означават, че в Стара Загора таксиметровите превози са стигнали напълно европейските стандарти. Шофьори в неугледен вид и с недобра лична хигиена, пушене в колата, заядливо поведение, умишлено завъртане през по-дълъг маршрут, са сред сигналите, които старозагорци подават до фирмите. Оттам напомнят за етичния кодекс и за възможността за отстраняване от работа на всеки шофьор, който не спазва правилата на бизнеса. Така че защитаването на правата на клиентите е в ръцете на самите клиенти.

Още новини