Начало Новини Актуално Табели ментета налазиха пътищата в Старозагорско

Табели ментета налазиха пътищата в Старозагорско

Актуално

На път I-5 преди гр. Казанлък - бензиностанция ШЕЛ, табела Летище Кълвача е поставена неправомерно, както и "Калиста" - на 500 м преди с. Богомилово, се казва дословно в писмо с изх. No 885/01.11.2010 г. на инж. Петър Николов, директор на Областно пътно управление - Стара Загора.

Отговорът е на питане на вестник Старозагорски новини, касаещо появата на табели с чисто рекламно съдържание редом до такива, регламентирани от Правилника за движение и неговото приложение. По-насетне в писмото на инж. Николов се казва, че "Собствениците не са поискали нашето разрешение и табелите ще бъдат демонтирани". На тези съоръжения се изписвали само обекти с национално значение, а разрешението, според пътния шеф, се издавало от Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура"...

Репортерска проверка на вестник Старозагорски новини обаче засече и фотографира още доста подобни случаи. Табела с надпис "Спа-хотел Калиста" има на "Кръговото" до Чирпан, свързващо автомагистрала "Тракия" със стария път за Стара Загора. "Спа-хотел Калиста" стои и точно под "стрелката" за Старозагорските минерални бани на южния вход на Стара Загора. Същото указание е поставено и до отбивката за бул. "Славянски". Нередностите обаче не спират дотук. На огромната указателна табела преди разклона за Бургас, под надписа "Стара Загора" с големи букви се рекламира "Ваканционно селище Ески Зара".
От офертата на водеща рекламна къща, специализирана в този вид "пътна търговия", разбрахме, че около 2700 евро без ДДС за година струва поставянето на рекламен билборд. Вярно, тук влизат отстъпките и става въпрос за стандартните съоръжения с размери 4 на 3 метра. Наемът само за 14 дни без отстъпка пък е 130 евро без ДДС. В цената е включен и монтажът, но за отпечатването на паното трябва да се заплати още 36 евро без ДДС, плюс готов проект на дадената реклама.
Простата сметка показва, че само фотографираните от нас и "маскирани" като указателни табели ментета ощетяват хазната с десетки хиляди левове. Освен това остава въпросът кой и как позволи те да се монтират редом със законните - на едни и същи места и по едно и също време...
Още повече, че в края на своето писмо инж. Петър Николов казва: "Годишните такси за рекламни съоръжения са съгласно Тарифа на АПИ, в зависимост от клас път, на който са поставени, и от квадратурата на РС (рекламното съоръжение!)".

Още новини