Начало Новини Актуално SWIFT: ЕП е загрижен за защитата на личните данни преди новия кръг преговори

SWIFT: ЕП е загрижен за защитата на личните данни преди новия кръг преговори

Актуално

Някои проблеми трябва да бъдат разрешени преди Парламентът да одобри следващото споразумение между ЕС и САЩ за трансфер на финансови данни чрез мрежата на SWIFT, подчертаха депутатите по време на дебата в сряда. Основните проблемни точки са обмена на масиви от данни и компенсациите при злоупотреби с лични данни. По-късно следобед депутатите ще проведат и втори дебат относно данните от досиетата на пътниците (PNR данни).

ЕП отхвърли последното споразумение за SWIFT през февруари, поради което е необходимо договарянето на ново споразумение. Европейската комисия иска споразумението да бъде подписано преди юни тази година, съобщиха от българската пресслужба на ЕП. При отхвърлянето на предишното споразумение, депутатите бяха силно критични относно факта, че то позволява трансфера на лични данни не само на заподозрени лица, но също и трансфер на данните на много хора като част от масиви от данни. Именно правата на гражданите по отношение на техните лични данни, особено правата на достъп, поправка и компенсация, не бяха добре дефинирани в предишното споразумение според депутатите от ЕП.
Според представителя на испанското председателство на Съвета, Diego Lopez Garrido, новото споразумение ще трябва да включва достатъчни гаранции и предпазни мерки. Тези гаранции ще бъдат прилагани без дискриминация по отношение на гражданите на ЕС и САЩ. Споразумението най-вероятно ще бъде за период от пет години. Относно трансфера на масиви от данни, този принцип ще трябва да бъде запазен по технически причини и съображения за ефективност.
Комисарят по вътрешните въпроси Cecilia Malmstrom каза следното: Опитахме се да се съобразим с точките, по които ЕП изрази загриженост в своите резолюции. Исканията за трансфер ще трябва да бъдат отправяни от правните органи, както и да бъде гарантирана правна компенсация в случай на злоупотреба. Относно трансфера на масиви от данни, комисарят направи следния коментар: Знам, че Европейският парламент е силно загрижен по този въпрос, но без това не би могла да се реализира Програмата за проследяване на финансирането на тероризма (TFTP, Terrorism Finance Tracking Program).
Европейският парламент иска споразумение, но не споразумение на всяка цена, обобщи от името на ЕНП Simon Busuttil (Малта). Той приветства готовността на Комисията да представи мандат за преговорите, който да бъде одобрен възможно най-скоро. ЕП ще упражни своите правомощия по конструктивен и отговорен начин, добави той по отношение на трансфера на масиви от данни. Следващата седмица мисия от ЕП ще замине за САЩ, където европейските депутати ще обсъдят тези проблеми с техните колеги от американския конгрес.
За разлика от предишния оратор, Birgit Sippel (С&Д, Германия) подчерта, че нейната група не е за споразумение колкото се може по-скоро, а за споразумение, което да е колкото се може по-добро. Тя подчерта също така, че Съветът не трябва да взема решение по въпроса преди гласуването в ЕП на 6 май. Тя се противопостави на трансфера на масиви от данни като непропорционална мярка, и според нея специализиран орган в Европа трябва да проверява как се извличат тези данни.
От името на групата на либералите говори Jeanine Hennis-Plasschaert (Нидерландия), която заяви, че фактът, че ЕП няма да гласува своята резолюция тази седмица, не трябва да спира Съвета да продължи с приемането според предварителния график. Въпреки това, добави тя, принципите за пропорционалност и необходимост са ключът за подготвяното споразумение, а европейските правни искания за честно, пропорционално и законно обработване на личната информация са от първостепенно значение.
Според Jan Philipp Albrecht (Зелени/EСA, Германия) ние говорим за конституционни принципи, защита на правото на личен живот, правна защита и пропорционалност. Относно трансфера на масиви от данни, той подчерта, че това е в нарушение на договорите и смята, че други, по-малко обезпокоителни мерки, са за предпочитане.
Charles Tannock (EКР, Великобритания) обясни, че въпреки че неговата група е подкрепила предишното споразумение, новото предложение на Комисията може да бъде в крайна сметка за добро, поради слабото съобразяване, което американските дипломати са показали по отношение на новите правомощия на ЕП. В заключение той добави, че обявеното предстоящо посещение на американския вицепрезидент Joseph Biden в Парламента може да допринесе за подобряването на тази ситуация.

Още новини