Начало Новини Актуално Свикват извънредна сесия заради казанлъшкия театър

Свикват извънредна сесия заради казанлъшкия театър

Актуално

На извънредна сесия на Общинския съвет в Казанлък този месец ще се решава новото домуване на казанлъшкия театър Любомир Кабакчиев. Това заяви кметът на общината Галина Стоянова.

По думите й, съветниците ще трябва да решат къде да се помещава оттук нататък общинският театър, след като стана ясно, че на практика институцията няма свои помещения, свое имущество, с изключение на микрофони и два телефона.  
От дълги години театърът се помещава в сградата на НЧ Искра 1860. Тази година, заради намалените субсидии на читалището, настоятелство му, чийто председател е неуспелият кандидат за кмет Васил Самарски, е поискало от театъра 5000 лв. наем.
Според кмета Стоянова, три са вариантите, които ще обсъждат съветниците за преместването на театъра: домът на културата Арсенал, НЧ Искра 1860 и Военният клуб в града. За първите два ще се заплаща наем, като кметът уточни, че читалището продължава да отстоява тезата си за наем, по цени на общинските имоти. Засега безвъзмездно да предоставят свои помещения на общинския театър били готови от Военния клуб.
Кметът на Казанлък се въздържа да коментира почти ежедневните протести на част от театралната трупа пред сградата на общината, във времето от 16.30 до 17.30 часа, при които се настоява за оставката или уволнението на директора на театъра Диана Рамналиева.  
Във вторник театралите отново протестираха пред общината, въпреки че митингът им бе следвало да е в парк Розариум, за което имат разрешение. По време на протеста член на екипа застана на тротоара пред общината с погребален кръст, на който бе изписано Демокрация. На въпроса: По какво тъгувате?, отговорът бе: Имах приятел, той умря.
Според кмета на Казанлък Галина Стоянова, исканията на Стачния комитет на театър Л. Кабакчиев са абсолютно незаконни. От началото на протестите актьорите искат оставката на новоназначения директор Диана Рамналиева, назначаване на втория в конкурса - бившия директор на театъра Атанас Чопов, и публично оповестяване на конкурсните документи. Протестите започнаха още в края на април, ден преди да се обявят официално резултатите от конкурса за директор. До момента няма ден без протестни действия от страна на актьорите.
От няколко дни протестиращите се събират в пиков час пред сградата на общината с тигани, дайрета и мегафони, а в последните дни и микрофони с тонколони, за да оповестяват своите искания.
Кметът на Казанлък коментира, че по необясним за нея начин действащият и подписан през юли миналата година КТД за общинския театър бил регистриран едва на 10 май тази година в Инспекцията по труда. Срокът на КТД е 1 година.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини