Начало Новини Актуално Свикват Браншовия съвет по въгледобива за Мини Марица-изток

Свикват Браншовия съвет по въгледобива за Мини Марица-изток

Актуално

Да се свика заседание на Браншовия съвет по въгледобива по проблемите на Мини Марица изток ЕАД, разпореди  министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщи Валентин Вълчев, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и председател на синдикалната организация в Мини Марица изток ЕАД.

В Министерския съвет се проведе среща с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на околната средата и водите Нона Караджова, президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, и представители на браншовите синдикати, пише вестник Старозагорски новини.
"Ние показахме на министър-председателя снимки, от които е видно състоянието на техниката в дружеството. Той нареди новият ресорен зам.-министър Делян Добрев да се свърже с нас и да организира заседанието на Браншовия съвет. След срещата разговаряхме със зам.-министъра и вероятно заседанието ще се проведе около 8-10 юни. Премиерът ще открие в петък ТЕЦ "AES Гълъбово" и вероятно ще съчетае това с посещение в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2", каза още Валентин Вълчев.

На продължилата около 2 часа среща са повдигнати редица въпроси, свързани с енергетиката и въгледобива. Обсъдени са били възстановяването на старите цени на източномаришките въглища, изграждането на два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2", приватизацията в енергийния сектор. КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват държавата да има доминиращо влияние и собственост и са против приватизацията на НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ПАВЕЦ "Чаира" и Електроенергийния системен оператор. Според министър Трайков обаче нямало пречка техни акции да бъдат листвани на борсата.

Още новини