Начало Новини Актуално Свидетел по дело за имотна измама предложи: "куршум за пострадалите"

Свидетел по дело за имотна измама предложи: "куршум за пострадалите"

Актуално

Старозагорският окръжен съд даде ход на делото срещу Милен Костов Маринов, Панко Иванов Христов и Анчо Димитров Димитров, обвинени по чл.214, ал.2, т.2 във връзка с чл.213а, ал.3 от Наказателния кодекс за изнудване с придобиване на имотна облага. За извършеното престъпление тримата подсъдими могат да получат от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и конфискация до 1/2 от имуществото им.

Деянието, за което са изправени на съд, е за това, че на 5 март 2002 година посетили дома на Стоян и Тонка Стоянови в село Дълбоки и след като се представили за служители от сектор "Борба с организираната престъпност", ги убедили, че бившият им зет дължал 300 000 щатски долара, които изтеглил от банка, и за да се върнат парите, трябвало да дадат пълномощно на дъщеря им Златка, която да продаде техния апартамент и магазин в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
По време на заседания в края на миналата седмица в съдебната зала се разигра траги-комична ситуация при разпита на свидетеля Исляс Карахалилов. Той заяви, че бил в много добри приятелски отношения с Георги Димов (б.р. - въпросният зет) и се познават с него още от 1990 година, когато Димов работел като митничар на ГКПП Капитан Андреево, а той бил туроператор и организирал екскурзии до Турция. Димов се е познавал със Златка, която също организирала екскурзии и по-късно заживели заедно (б.р. - сега са разведени). По данни на свидетеля, по време на съжителстването им, Димов събрал пари и купил в Стара Загора апартамент и магазин, които били записани на родителите на съпругата му Стоян и Тонка Стоянови. Исляс Карахалилов заяви, че парите за имуществото не дошли от заплатата на митничаря, която била 300 лева, а от рушветите, които вземал. Председателят на съдебния състав посочи, че това са престъпления и се наказват от закона, при което Карахалилов отговори, че престъпление е, когато те хванат.
Отново по показанията на същия, след като уволнили Димов за вземане на подкуп, съпругата му го е изгонила, но не му върнала имуществото. В защита на своя приятел Димов, Карахалилов заяви, че ако бил на негово място, щял да ги разстреля на място (б.р. - става дума за Златка, Тонка и Стоян).
Най-вероятно разпитът на този свидетел беше направен, за да се намери връзка дали Георги Димов не е наел тримата подсъдими, за да му върнат имуществото.

Още новини