Начало Новини Актуално Световната мебелна верига IKEA изгражда магазин в София

Световната мебелна верига IKEA изгражда магазин в София

Актуално

Първият магазин ИКЕА, който ще се намира на „Бистришко шосе” и Околовръстното, да бъде открит в средата на 2011 г. За това се договориха строителният министър Росен Плевнелиев и шефът на фирма „Фурмис”, която е основният инвеститор на проекта в гръцката столица Атина. Плевнелиев е част от делегацията на президента Георги Първанов, който е на двудневна официална визита в южната ни съседка.

Магазинът ще отвори врати почти 6 месеца преди да е изцяло завършено Околовръстното шосе на София. Именно поради това компанията се притеснявала, че няма да има добра пътна връзка за клиентите.
28 000 кв. м, разположени в София, 300 млн. евро инвестиция и над 800 работни места са параметрите, заложени в проекта. За да може той обаче да стане факт, правителството ще предприеме стъпки за изграждането на временна връзка с проблемния участък на Околовръстното. Така първа копка на магазина ще бъде направена през март догодина, а цялостното Околовръстно се предвижда да бъде завършено в края на 2011 г.
Общо 3 магазина от известната верига се предвижда да бъдат открити у нас. Освен в София такива ще има във Варна и някъде между Пловдив и Стара Загора. Аз не съм знаел, че и сега в България се произвеждат мебели за ИКЕА, които възлизат на 45 млн. евро за година, заяви Плевнелиев (визирайки предприятието Средна гора в Стара Загора). Той обясни, че отварянето на веригите ще ускори чуждестранните инвестиции в страната и ще отвори нови работни места, пише вестник Новинар.
На срещата с гръцките бизнесмени, на която присъства и икономическият министър Трайчо Трайков, както и зам.-външният министър Марин Райков е станало ясно, че граничният пункт Златоград – Термес може да бъде открит до края на тази година. Българското правителство заедно с президента направиха успешна кампания за отварянето на това ГКПП, което е важна отсечка за двете страни, заяви Плевнелиев. Така ще могат да се свържат курортът Пампорово и гръцкият град Кавала.
Проблемната магистрала „Струма”, която трябва да бъде една от основните пътни артерии между България и Гърция, ще бъде завършена наполовина в края на 2013 г., съобщи още Плевнелиев. Магистралата, която започва от София, минава през Люлин и стига до Благоевград и Симитли, както и отсечката от Сандански до Кулата трябва да бъдат готови до септември 2013 г. От 1 януари 2014 г. пък вероятно ще стартира проектът за строителството на 61 км проблемен участък, който се намира между Симитли и Сандански. Там има 16 км тунели, 4 км виадукти и много сложна инфраструктура, което прави старта на строителството на въпросната отсечка невъзможен засега.

Още новини