Начало Новини Актуално Световната криза на фондовите пазари не е проблем за България (видео)

Световната криза на фондовите пазари не е проблем за България (видео)

Актуално
Емил Хърсев криза

България няма да бъде сериозно засегната от сегашната криза (изразяваща се към момента с масов спад на фондовите пазари в света), макар да има и тук отражение. Това коментира финансистът Eмил Хърсев. Според него финансовите кризи се отразяват на хората с капитал, а когато нямаш акции, няма как да ти се обезценят.

Според Хърсев, фондовите пазари ще намерят равновесие, каквито са и днешните тенденции.
Решенията на тази криза в момента и въобще на глобалната финансова криза могат да бъдат две, смята Хърсев. Едното е дефлационно - когато всички "стягаме коланите" и не се разпростираме "извън чергата". Това значи дефлация, ръст от 1-1,5 на сто годишно и излизане на нивото от 2008 г. чак след шест години. Другото решение е инфлационното - печатане на пари. Тъй като пазарът се страхува и от двата варианта, той се пази едновременно от тях. Заради което видяхме дни с едновременно падане на цените на нефта, на долара, на доходността по ценните книжа и рекорди на цените на златото, коментира финансистът.

Проф. Гарабед Минасян и Емил Хърсев се обединиха около мнението, че проектът "евро" е все още „млад и спорен“.
Една валута не може да издържи без единна фискална политика зад нея, добави Хърсев. По думите му, зад валутата трябва да стоят фискална сила, бюджет, данъчна автономия, данъчна власт, армия и полиция. В някаква степен зад еврото стоят всички тези фактори, но много посредствено и досега не се забелязва много ясна стратегическа визия, смята Хърсев.

До дни борсовите индекси ще светнат в зелено, предричат родни икономисти. Според тях наблюдаваме дългова, а не нова икономическа криза. Последиците за България няма да се отразят негативно на икономическия растеж на страната, успокояват те.
Въпреки борсовите сътресения през последните дни, експертите не виждат начало на нова икономическа криза.
Емил Хърсев коментира: "Имаме една продължаваща от 2008 година глобална криза със своите различни проявления. Имахме криза на балона на недвижимосттите по света най-вече в САЩ, имахме световна финансова криза, световно икономическа криза. Сега в момента преживяваме отгласите от тази финансова криза, във вида на криза на дълга. Това е един и същи процес!".

При стойноста на долара нещата не изглеждат дотам стабилни. Очаква се цената на световната валута да продължи надолу. Според икономиста Кольо Парамов доларът ще падне доста осезателно с 10 – 12 % в следващите месеци,  а задачата да се установи един по–добър и паритетен курс на долара е задача на целия свят.

Последици за България ще има, но те ще се окажат минимални, категорични са експертите. Ние не играем в тази дългова игра, заключват те. "Когато не си акционер в "Сосиете Женерал", не те интересува, че вчера е паднала 14 на сто на френската фондова борса! По същата причина и на нас не ни влияе кризата в Гърция. Тя влия на кредиторите - на тези, които са дали пари. Ние от Гърция само сме взели пари!" - анализира Хърсев.
Прогнозата на икономиста за финансовото развитие на страната остава растеж. по думите на Емил Хърсев "няма никакво основание да се съмняваме, че в България нищо друго, освен едно положително развитие при запазване на финансовата стабилност, може да се случи". Според него да се увеличи минималното възнаграждение през пролетта ще е безпроблемно за правителството и дори няма да даде сериозно отражение в икономически план за хазната.

 

Още новини