Начало Новини Актуално Световната банка си сътрудничи с БТПП за намаляване на административната тежест за частния сектор

Световната банка си сътрудничи с БТПП за намаляване на административната тежест за частния сектор

Актуално
Работна среща

Как да бъде подобрено административното обслужване за бизнеса на общинско ниво – това е основният въпрос, на който Световната банка ще търси отговор в нов доклад, който ще бъде подготвен до лятото. В тази връзка експерти на банката се срещнаха с ръководството и регионалните търговско-промишлени палати и камари, които са в системата на Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка, представи пред БТПП основните цели на доклада. Той запозна председателите на регионални палати с конкретните стъпки за изготвяне на доклада. В основата на изследването на Световната банка е проучване сред 11 големи общини на тежки административни услуги за бизнеса, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

В тези области е най-честото място на среща между бизнеса и администрацията. Само сравнението на изискваните документи за категоризация на заведение за настаняване и развлечение, в Пловдив и в София е показало, че при 7 документа изисквани от администрацията в столицата, за същата услуга в Пловдив се изваждат 14 документа, отбеляза г-н Евгениев. Стремежът е да се работи за унифициране на изискванията, за да може бизнесът да се чувства еднакво, където и да отиде.

Експертното мнение на Световната банка по въпросите за административната реформа е важно за структурите на бизнеса, които са в БТПП. По този начин ще се изпълни законовото изискване за намаляване на административната тежест и облекчаване на процедурите, които се отнасят до бизнеса, каза в заключение председателят на БТПП Цветан Симеонов и напомни необходимостта отново да се направят проучвания за административните тежести пред бизнеса и в по-малките общини.

Още новини