Начало Новини Актуално Световната банка прогнозира по-малък растеж на България

Световната банка прогнозира по-малък растеж на България

Актуално

световна банка по-малък растеж БългарияВ редовния доклад на Световната банка е посочено, че през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще отбележи ръст от 1,8%, а през следващата – 2,4%. Предишните оценки, публикувани в средата на 2012 г., бяха за растеж от съответно 2,5% и 3,3%. Новата прогноза се доближава до заложения в бюджета за тази година икономически растеж от 1,9 на сто и е малко над очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) за представянето на българската икономика (1,5%).

За 2015 г. от СБ прогнозират, че БВП на България ще ускори растежа си до 3%, съобщи investor.bg.

Банката подчертава, че световната икономика е загърбила най-лошото от кризата, но предупреждава, че растежът остава крехък и възстановяването ще бъде бавен и продължителен процес, особено за развитите страни.

Световната банка предупреждава и развиващите се икономики, че има опасност от забавяне на растежа, ако не предприемат мерки.

Според оценките на банката глобалният икономически растеж през 2012 г. е достигнал 2,3% и през тази година ще остане почти без промяна (2,4%). Ускоряване на икономическия растеж в световен мащаб се очаква догодина, когато се очаква глобалният БВП да се повиши със средно 3,1%, а през 2015 г. – с 3,3%.

Икономическият растеж в развиващите се икономики е бил 5,1% през 2012 г., като е отчетено най-бавното повишение на БВП от десетилетие насам, посочват от Световната банка. За настоящата година се очаква растежът на развиващите се икономики да достигне 5,5%, а догодина – 5,7%.

Средното увеличение на БВП на развитите икономики е било 1,3% за миналата година. Очакванията са тази година растежът да остане без промяна, а през 2013 и 2014 г. да се ускори до съответно 2% и 2,3%.

За еврозоната банката прогнозира, че през 2014 г. икономическият растеж ще се върне на положителна територия с ръст от 0,9%, а през 2015 г. ръстът на БВП ще се ускори до 1,4%. За настоящата година обаче очакванията са икономиката на еврозоната да се свие с 0,1%.

Още новини