Начало Новини Актуално Световната банка може да консултира генералния план за Марица-Изток

Световната банка може да консултира генералния план за Марица-Изток

Актуално

Министерство на енергетиката разработва генерален план за комплекса Марица-Изток в Стара Загора и работи по привличане на международни консултанти, които да подпомогнат процеса. Това каза Христина Стоичкова, държавен експерт в енергийното ведомство, по време на третото събитие по европейския проект Преход на възможностите, организирано от Бранд Медия България, издател на медийните сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg, и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора.

В сряда стана ясно, че такъв партньор ще бъде Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса Марица-изток. Споразумение за това подписаха вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев.

По думите на Стоичкова ангажиментът на ЕИБ за консултация е в рамките на тази година, но няма да чакаме те да свършат работа, за да започнем ние, работата ще тече паралелно.

В най-скоро време ни трябва този план, за да могат да се случат всички инвестиции в комплекса по един предвидим начин, каза тя.

Стоичкова допълни, че споразумението е безвъзмездно за държавата, тъй като ЕИБ е климатичната банка на Европа и има собствен ресурс за такава техническа помощ. 

Водим разговори с екипи и на Световната банка, които да подпомогнат с анализи, тъй като те вече са работили във връзка с прехода в България, но не с тези три въглищни региона, а с осем други, обясни тя. 

Ще направим всичко възможно един такъв генерален план да бъде разработен възможно най-скоро.

Идеята за генерален план на комплекса е заложена в Териториалния план за Стара Загора. По думите на Стоичкова изработването на този документ е свързано с факта, че тук има много сериозни държавни активи – материални и нематериални (човешки ресурс), които трябва да се запазят и използват в процеса на трансформация.

Източник: economic.bg

Още новини