Начало Новини Актуално Световната банка финансира анализ на газовия сектор у нас

Световната банка финансира анализ на газовия сектор у нас

Актуално

Стара ЗагораБългарски и американски експерти започнаха работа по анализ на енергийния газов сектор у нас и сигурността на доставките. Проучването се финансира с грант от Световната банка и ще подпомогне българското правителство в оценката на възможните модели за развитие на сектора.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна във Варна с президента на Групата на Световната банка Робърт Зелик.

Г-н Зелик е на посещение в България от 9 до 11 август в рамките на източноевропейската си обиколка. Партньорството между банката и българското правителство в енергийната сфера беше обсъдено по време на визитата на министър Трайков във Вашингтон през април т.г. Работата по проекта вече е започнала и се очаква първият етап от анализа да приключи през ноември, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Министър Трайков и президентът на Световната банка обсъдиха напредъка на страната ни по намаляване на административната тежест. Съвместно с банката беше извършена оценка на въздействието на закона за ограничаване на административното регулиране, която беше представена на възстановения Съвет за икономически растеж. Правителството прие план за намаляване на административната тежест с 20%, който до две години ще пести на бизнеса 26 млн. лева от такси, регулаторни режими, задължения за информиране и подаване на дани,припомни министър Трайков. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма прави преглед на още 20 закона, като се очаква това да донесе допълнително 15%-но намаляване на административния товар. Това е още нещо конкретно, което е от съществено значение за бизнеса и важна антикризисна мярка за насърчаване на инвестициите и предприемачеството, допълни министърът.

Двамата са обсъдили още качеството на преносната електрическа мрежа и дебата „за” и „против” активната индустриална политика на правителствата, който е особено актуален с оглед последиците от световната икономическа криза и причините за нея. Министър Трайков бе домакин на част от програмата на американския гост, свързана с посещение на два от емблематичните музеи в морската ни столица – Археологическият музей и мемориалният комплекс „Владислав Варненчик”. На обиколката присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. „Двата музея показват историческото и културното наследство на варненския регион и на България и илюстрират огромния потенциал на страната ни за развитие на целогодишен културно-исторически туризъм», подчерта министър Трайков.

Гостите бяха впечатлении от Археологическия музей, където се пазят повече от 100 000 експоната със значение за световната археология, сред което златото от Варненския халколитен некропол - най-старото злато в света, което човечеството познава (края на V – IV хил. пр. Хр.). Посещението на музея „Владислав Варненчик” беше личен избор на г-н Зелик, който разгледа с огромен интерес експозицията от оръжия от битката през 1444 г., намерени на бойното поле и копия на предмети, подарени от Военноисторическите музеи във Варшава, Будапеща, Прага, Букурещ, Белград. Средновековни гербове и знамена, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, ризници и боздугани представят историята на походите и Варненската битка на европейските народи.

Още новини