Начало Новини Актуално Световен ден на океаните

Световен ден на океаните

Актуално

На 8 юни отбелязваме Световния ден на океаните. По цял свят се разпространява посланието, че океаните трябва да бъдат приоритетни, тъй като те са от съществено значение за нашето съществуване.

Това е ден, който също така ни помага да осъзнаем нашата лична връзка с морето и да повиши осведомеността за решаващата роля, която то играе в живота ни. Хората започват да осъзнават колко важни са океаните за човешкия живот и как можем да помогнем за опазването им.

Световният ден на океана помага на хората да научат за стойността на океана и защо е изключително важно за всеки един от нас да работи за опазването му. Но това е и ден, в който да признаем, че основният принос за замърсяването на водата е пластмасата.

Нашите океани ни хранят, регулират нашия климат и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества. Световният ден на океана напомня за важността на океаните за поддържането на живота.

Всяка година човешката дейност застрашава и унищожава все по-голямо количество воден живот по много начини. Прекомерният улов на даден вид, изхвърлянето на химикали и отпадъци и неустойчивите практики са му нанесли големи щети.

Още новини