Начало Новини Актуално Светлозар Терзиев: Лошо е за държавата, ако бизнесът не инвестира

Светлозар Терзиев: Лошо е за държавата, ако бизнесът не инвестира

Актуално

Светлозар Терзиев, управител на Зара газ ООДНе виждам начин цените на горивата да намалят. В доларово изражение те ще растат, защото американският долар се обезценява. и цената в левове и евро няма да претърпи сериозни промени. Продажбите на горива намаляват. Маржовете са много ниски, казва Светлозар Терзиев, управител на Зара газ ООД.

- Г-н Терзиев, как започна 2013 г. за Зара газ ООД?

- Лошо. Няма пари в обръщение. А няма, заради голямата междуфирмена задлъжнялост и големите дългове на общините към бизнеса. Почти бяха изчистени задълженията на държавата към бизнеса и какво - бяха прехвърлени на общините.

Хората трябва да си отговорят на простия въпрос, виждайки сметките за електроенергия и газ за декември и януари, виждат ли в тях намалението на газта с 10%. И ако не го виждат това намаление, плюс необходимостта в момента да се платят и общинските данъци, а българинът е дисциплиниран и плаща, става ясно донякъде защо няма пари в обръщение. Анализите ние ги правим ежедневно. Да не забравяме, че и един цял отрасъл -строителството, го няма изобщо.

- Според статистиката, за първи път от октомври насам има ръст в отрасъл строителство и то не само в частта голямо инфраструктурно строителство, но и в сферата на жилищно и офис строителство...

- За мен тук е важна статистиката не в национален, а в нашия си, старозагорския мащаб. В Стара Загора строителството не е възстановено, а строителството е първият отрасъл, който тръгва при излизане от рецесия, така както е първият ударен в началото на криза. Към момента не виждам никакви индикации за развитие.
Когато не се развива малкият и средният бизнес, а се монополизира икономиката, няма откъде да очакваш събуждане.
Ще припомня изказване на финансовия министър Симеон Дянков преди време, че банките са пълни с пари, а не кредитират. Така е, но банките не кредитират ефикасно, не защото не искат, а защото оценяват българската икономическа среда като рискова и неподходяща за инвестиции. Няма нищо по-лошо за държавата от това бизнесът да си държи парите в банки, вместо да инвестира и да работи.

- В Стара Загора министър Дянков обеща лично да се опита да въздейства за решаването на прословутия чл. 646, ал. 2 от Търговския закон, за който преди време разговаряхме с Вас и действието на който удря много сериозно бизнеса. На какъв етап е опитът за решаване на този проблем?

Светлозар Терзиев- Ако ще говорим за чл. 646, този разговор ще е много дълъг. Накратко, представители на старозагорския бизнес, сред които и аз, работихме много упорито този действащ абсурд, обричащ и най-читавите фирми на фалит, да спре. На 17 ноември 2012 г. внесените с наше съдействие изменения минаха на първо четене в Народното събрание.
Силно се надявам, че до 3 месеца измененията ще бъдат окончателно прокарани, защото наистина никъде по света не съществува такава възможност фирмите да обявяват несъстоятелност със стара дата, често години назад във времето. Видяхме всички до какво води това, изрядни партньори, изрядни търговци биват атакувани от синдиците за всяка покупка, извършена от фалиралата фирма след датата, която съдът е приел като начало на несъстоятелността. Предположението, че някой търговец, примерно ние, можем да проверяваме всеки наш клиент, който е заредил от нас с газ, дали няма да фалира със стара дата, би било смехотворно, ако не ни го вменяваше законът.

Мисля, че и банковото лоби е повече от заинтересовано промените да станат факт максимално бързо. В един от случаите, касаещи моята фирма, 87 000 лева, които се искаха от мен за период от 5 години назад (стойността на зареденото от мой клиент гориво, обявен от съда в несъстоятелност със стара дата), беше нищо сума в сравнение с иска от 11 млн. лева към банката, с която е работил. Хубавото е по отношение на чл. 646, че в повече от 10 срещи, включително с комисиите на НС, с всички парламентарно представени партии, не съм срещнал нито един човек, от нито една политическа сила, който да възразява срещу предложените промени.

- Какви процеси вървят, какви тенденции се очертават в търговията с горива?

- Продажбите падат. Маржовете станаха толкова ниски, че и най-големите вериги не са доволни.
Пак ще цитирам министър Дянков, който наблюдава процесите, и правилно каза, че високата степен на инфлация се влияе пряко от високите цени на горивата. Не виждам обаче какво може да се случи, за да се намалят цените. Те в доларово изражение ще растат. Това едва ли ще се отрази на нашия пазар, защото новонапечатаните няколко трилиона долара в САЩ ще обезценят американския долар и цената в левове и евро няма да претърпи сериозни промени. Ще се следват трендовете на борсите, свързани с търсене и предлагане, ще се отразява и реалната стойност на американската валута, с която се търгуват тези продукти.
Преди разговора ни се сетих за една много, много стара, още отпреди промените среща на стопанските ръководители в Стара Загора. Тогавашният ни държавен глава каза нещо, което всъщност е меродавно и сега, защото беше и си е световна икономическа истина: Има индустрия - има брутен продукт - има бюджет. Няма индустрия - няма брутен продукт - няма бюджет.

- Според Вас, сериозният ръст в селското стопанство и туризма няма да се превърне в панацея на развитието?

- У нас твърде много години под селско стопанство се разбираше единствено зърнопроизводството и отчасти производството на животинска продукция. Има цели клонове, които изобщо не се развиват, следователно не може да става дума за развит сектор. Единствената бяла лястовица на индустриално зеленчукопроизводство при нас са Дерони и ако някой не им обърне внимание, не знам дали ще продължат да го правят дълго.
Ами плодовете - произвеждаме отдавна само за прясна консумация, а и тях не можем да ги пласираме дори на вътрешния пазар, защото сме дъмпингирани от вносните. Селата в нашия регион обикновено имат между 9000 и 15 000 дка земя. Когато върху тях се отглежда зърно, за обработката им са нужни 9 - 10 механизатора. Останалите хора в селото с какво да се занимават, как да живеят? В Средногорието селата си ликвидираха и кози, овце, крави - фермичките им не отговарят на изискванията. Може в следващия програмен период и прасета да им забранят да колят в дворовете си. Защо да стоят хора по селата? Всичко това поражда безработица. Над 10 000 души някога в Старозагорско бяха заети със зеленчукопроизводство и преработване на зеленчуци. Как се реализират тези хора сега?
Големият майсторлък на една държава е да осигури баланс в икономиката и обществото. Балансираната икономика е същността на балансираното общество.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Светлозар Терзиев е роден на 5 април 1949 г. в Стара Загора. Завършил е Икономика на промишлеността във ВИНС, Варна. Работил е в комплекса Марица-изток, в системата на далекосъобщенията, в Петрол. С частен бизнес се занимава от 1991 г. Управител е на Зара газ ООД. Предметът на дейност е продажба на едро и дребно и транспорт на течни и газообразни горива.

 

Още новини