Начало Новини Актуално Светла Димитрова пое официално ръководството на Регионален исторически музей - Стара Загора

Светла Димитрова пое официално ръководството на Регионален исторически музей - Стара Загора

Актуално

Светла Димитрова заема поста на директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, след спечелен конкурс. Назначението и беше официално представено днес пред колектива на Регионален исторически музей - Стара Загора от заместник-кмета на Община Стара Загора Боян Даскалов.

Представянето стана в присъствието на медии в сградата на музея. Заместник-кметът благодари за досегашната работа на вр.ид. директор Евгения Иванова и пожела на добър час и много успехи на Светла Димитрова.

„Искрено се надявам, че в новия мандат на директора на музея ще направим заедно така, че тази културна институция да заеме водещо място на културната карта на страната и в Европа” – каза на представянето днес Боян Даскалов.

Популярност е  ключовата дума в намеренията на новия директор на музея Светла Димитрова. „Музеят да стане популярен, за да има и повече приходи. Да работи в почивните дни, както и някои от музейните обекти. Много важна за мен е работата с колектива” – каза Светла Димитрова.
Тя благодари на медиите за добрата досегашна съвместна работа и съобщи, че фирма „Загорка” ще постави в тези дни на АМ Тракия няколко билборда, рекламиращи Стара Загора. Един от тях е за Регионалния исторически музей и ще бъде с рекламен текст „История и загадки на повече от 8000 години”. През септември месец на 4-то експозиционно ниво ще бъде открита изложба за 150 години от създаването на Читалище „Родина” в Стара Загора, а в началото на месец октомври е планирана изложбата „Праисторическа Тракия”. Фондът на Регионален исторически музей - Стара Загора наброява общо 117 239 фондови единици, от тях 87 392 са в основния фонд, 2 317 са документите-научни единици, 90 бройки има в обменния фонд, 40 828 – в спомагателния фонд.

Светла Димитрова бе назначена за директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, след като спечели проведения на 5 юли в Община Стара Загора конкурс. Общо трима кандидати се състезаваха за мястото – и тримата историци, дългогодишни служители на Старозагорския музей. Това бяха ст.н.с. д-р Светла Димитрова, завеждащ отдел "Най-нова история"; н.с. Петър Калчев, завеждащ отдел Праистория и Ваня Ценкова, завеждащ отдел "История на България ХV-ХIХ в.".

Петър Калчев и Светла Димитрова, през различни периоди от време, са били директори на институцията.

Още новини