Начало Новини Актуално Светът на Загорка - Музей на пивоварна Загорка в Стара Загора

Светът на Загорка - Музей на пивоварна Загорка в Стара Загора

Актуално

В Стара Загора отвори врати първият в страната сертифициран от Министерството на културата Музей на бирата. Музеят на пивоварна Загорка разполага с над 130 автентични експоната проследяващи историята на производството на прочутото пиво. Те са събрани от дарители в рамките на кампания, организирана от Регионалния исторически музей, община Стара Загора и пивоварна Загорка.

Загорка

Очакванията са уникалният музей на пивоварна Загорка да допълни богатото културно-историческо наследство в района и да привлече много туристи.
Сред експонатите са личните вещи на първия създател на пивоварната в Стара Загора - д-р Константин Кожухаров, който чешки възпитаник. Неговите наследници дадоха негови снимки и личния му печат. Музейната сбирка притежава и единствена в страната и лични вещи на първия браумайстер, т.е. първият лицензиран производител на бира в България, съобщи Светла Димитрова от Регионалния исторически музей - Стара Загора.
На официалното откриване на музея на пивоварна Загорка присъства и първородната внучка на д-р Кожухаров - Мария Абаджиева. Създаването на музея е чудесна идея, която ще привлече не само ценителите на бирата, но и много туристи, коментира тя.
Музеят е разположен в пивоварната в Стара Загора. В него могат да бъдат видяни още книги, документи, кенове, бутилки, чаши, различни аксесоари и технологични уреди. Всяка туристическа група, която посещава музея Светът на Загора, ще бъде придружавана от екскурзовод, който ще представи пивоварния процес и историята на компанията. Турестите ще имат възможност да дегустират нефилтрирана бира.
Изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден награди най-активните дарители на музея с пътуване до Амстердам и посещение на Музея на бирата на Хайнекен.Загорка

Музей на пивоварна Загорка

Загорка

* * *

Прессъобщение:

Бирен тур и музей на бирата предлага на посетителите си пивоварна Загорка
Загорка АД постави началото на организирания бирен туризъм в България


Днес пивоварната на Загорка АД приема първите си посетители, с което официално се поставя началото на бирения туризъм в България. Кметът на град Стара Загора проф. Светлин Танчев, изпълнителният директор на компанията – г-н Рууд ван ден Ейнден, както и представители на различни културни институции, допринесли за реализирането на инициативата Светът на Загорка, бяха сред първите гости, които имаха възможност да узнаят тънкостите при приготвянето на бира Загорка, както и да научат подробности от историята на марката и установените пивоварни традиции на компанията.

Светът на Загорка предлага на почитателите на бирата две вдъхновяващи преживявания – туристическа обиколка на пивоварната, съчетана с експозиция, представяща богатата история на марката и компанията. Като истински прогресивна марка, която винаги се стреми да предоставя най-добрите моменти, Загорка дава възможност на всички любители на качествената бира да се докоснат до Светът на Загорка.

Единственият по рода си пивоварен тур дава възможност на посетителите да видят отблизо медните съдове, в които се вари бирата, да влязат в зоната за ферментация и да разгледат поточните линии за бутилиране. По време на обиколката си те ще могат да разгледат и музейната сбирка, посветена на историята на Загорка АД. Експозицията притежава сертификат от Министерството на културата, което я превръща в първия официален музей на бирата в България. Тя предлага богата колекция от над 130 автентични експоната – архивни снимки, технологични уреди, книги, документи, медали, рекламни материали, отварачки, кенове, бутилки, чаши и др. В експозицията се отличават няколко уникални експоната – бирена бутилка от 1902 година (от когато съществува пивоварната) с релефно изображение „Парна пивоварна Бъдащност” и запазен кен с първата безалкохолна бира Загорка Вита.

Всички експонати в  сбирката са дарени от жители на град Стара Загора и служители на пивоварната, участвали в кампанията Да съберем музея на Загорка, която стартира в началото на тази година. Наградата за най-активните дарители е пътуване до Амстердам и посещение на Музея на бирата на Хайнекен. Печелившите ще получат своята награда по време на официалното откриване  на Светът на Загорка, лично от Рууд ван ден Ейнден, изпълнителен директор на Загорка АД.
Всяка туристическа група, която посещава Светът на Загорка, ще бъде придружавана от екскурзовод, който ще превежда посетителите през пътя на пивоварния процес и историята на компанията. За финал туристите ще имат възможността да дегустират нефилтрирана бира, която може да се опита единствено в Пивоварна Загорка.

За повече информация:
Анна Великова, „Загорка” АД
Тел.: 976 06 30, Е-мейл: anna_velikova@heineken.com

Още новини