Начало Новини Актуално Свързват измервателната станция на полигон Змейово с РИОСВ

Свързват измервателната станция на полигон Змейово с РИОСВ

Актуално

На 31 януари министърът на отбраната Аню Ангелов посети военния полигон Змейово. Той беше придружен от зам.- министъра Валентин Радев, областния  управител на Старозагорска област Йордан Николов, зам. областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев и депутати от Старозагорски избирателен район. Визитата бе по искане на  областния управител и кмета на Стара Загора.

Тя бе посветена на мерките, които се предприемат, с цел да бъде по-добре информирано населението на Стара Загора и региона за извършваните дейности на военния обект, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Мерките включват създаването на специален сайт, на който ще бъде постоянно публикувана информация за работата на полигона. Пет камери за директно наблюдение ще следят извършваните дейности, като първата ще бъде инсталирана в срок до 15 февруари. Камерите ще излъчват онлайн в специализирания сайт. По заповед на военния министър изпитания на боеприпаси ще бъдат извършвани само в светлата част на деня.
Сред мерките, инициирани от областния управител, е и актуализация на списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, както и частни лица, които могат да посещават полигона Змейово и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа в денонощието.
Мерките включват още и здравен мониторинг на жителите от близките до полигона населени места. Като част от предприетите мерки е и постоянното позициониране на мобилната станция за контрол на въздуха на територията на Змейово. Ще бъде изградена и интернетвръзка за пренос на данните до РИОСВ – Стара Загора в реално време.
Министерството на отбраната ще назначи на полигона на щат човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще има ангажимент да осведомява по всяко време, всички интересуващи се, за извършваните дейности. Специално внимание от ведомството отделят и на своевременното информиране на населението от близките до военния обект села. За целта ще бъдат осигурени нужните комуникации.
Ще бъде възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина, ще бъде предавана онлайн. Цялата обобщена информация ще бъде достъпна за всички от специализирания интернетсайт.
На 5 февруари от 11.00 ч., в залата на Областната администрация в Стара Загора, ще се проведе среща на областния управител Йордан Николов с кметовете на населените места около полигона Змейово.
На срещата са поканени да присъстват и представители на гражданството, неправителствените организации и сдружения. Ще бъдат оповестени мерките, предприети от областния управител, във връзка с информирането на населението и достъпа до работата на военния полигон Змейово. Министерството на отбраната е поело ангажимент там да бъде назначен на щат човек, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще осведомява по всяко време, всички интересуващи се, за извършваните дейности на военния полигон.

Още новини