Начало Новини Актуално Свалят цената на едро на тока от 1 юли?

Свалят цената на едро на тока от 1 юли?

Актуално
Цена на тока

Цената, на която НЕК продава електроенергията на ЕРП-тата ще вероятно ще бъде намалена от 1 юли. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той обясни, че заради включената през миналата година в общия микс цена на тока от ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, който трябваше да заработи през септември 2010 г., но това не става и до днес, НЕК е трябвало да компенсира липсите с покупка от други централи.

Цените за изкупуването на тази енергия обаче са били по-ниски от договорената с ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, поради което Националната електрическа компания е похарчила по-малко пари за изкупуване. Разликите ще бъдат калкулирани в новата цена, която ще влезе в сила от 1 юли т.г. и приходите на НЕК ще бъдат намалени, съобщи агенция Стандарт.

Така ще бъде свалена цената на едро на НЕК, по която купуват всички по веригата нататък, което ще се отрази и на техните цени, каза Семерджиев. По последни данни блоковете на новата ТЕЦ ще трябва да заработят до края на септември, допълни шефът на ДКЕВР.

През това лято проблеми с електрозахранването на курорта Слънчев бряг и около него няма да има, каза още Семерджиев. В момента новата подстранция в района се изгражда много активно и ще бъде завършена съвсем скоро. Чрез нея ще бъде осигурено и достатъчно захранване за Южното Черноморие, за да не се получават проблеми като миналогодишните.

Още новини