Начало Новини Актуално SunEdison пуска в експлоатация най-голямата самостоятелно оперираща фотоволтаична централа

SunEdison пуска в експлоатация най-голямата самостоятелно оперираща фотоволтаична централа

Актуално
Стара Загора

SunEdison, водещ световен доставчик на услуги, свързани със слънчева енергия, и филиал на MEMC Electronic Materials, успешно пусна в действие 70-мегаватова (MW) фотоволтаична (PV) електроцентрала в Североизточна Италия, близо до град Ровиго.

Предприятието, което сега е най-голямата самостоятелно оперираща фотоволтаична слънчева електроцентрала в Европа, е завършено и присъединено за 9-месечен период от време.
Слънчевата електроцентрала в гр. Ровиго е придобита от First Reserve чрез предварително обявеното съвместно предприятие между First Reserve Corporation и SunEdison. Инвестиционните програми са управлявани или консултирани от Partners Group AG и Perennius Capital Partners SGR. First Reserve наскоро обяви изпълнението на финансов проект за 276 милиона евро, като за този проект се работи с някои от водещите европейски банки, включително и Banco Santander, Уникредит Корпоративно банкиране, Dexia Crediop, Natixis, Société Générale и Crédit Agricole. SunEdison, миноритарен инвеститор в съвместното предприятие с First Reserve, ще управлява текущите операции и поддръжката на завода в Ровиго.
Изграждайки проекта за по-малко от една година, ние вярваме, че това съоръжение означава нов етап в индустрията и ще се превърне в стандарт за бъдещи големи проекти, заяви Карлос Доменек, директор на SunEdison. „unEdison за пореден път демонстрира своите възможности и опит в разработването на мащабни проекти, свързани със слънчева енергия, като помага на държавни агенции да промотират възобновяеми енергийни инициативи.

SunEdison доказа, че е високоефективен и надежден като лидер в изпълнението на мащабни соларни проекти като Ровиго, коментира Марк Флориан, управляващ директор на First Reserve Energy Infrastructure. Гордеем се, че добавяме този водещ проект в нашето портфолио от енергийна инфраструктура и с нетърпение очакваме да разработваме нови възможности за съвместното ни предприятие със SunEdison в бъдеще. Комбинацията от силна регулаторна среда, стабилен тарифен режим и надеждно соларно експониране са привлекателни характеристики за италианския соларен пазар.
Пускането на проекта Ровиго за този кратък период от време стана възможно благодарение на усърдието на нашите партньори по проекта и на местните власти, каза Панчо Перес, генерален директор на SunEdison Централна и Източна Европа. Този проект е добър пример за обвързаността на SunEdison с по-нататъшното развитие на соларния фотоволтаичен сектор в Италия и Централна и Източна Европа.
Италианският министър на икономическото развитие Паоло Романи в писмо до Карлос Доменек поздрави SunEdison за постижението. Министърът се позова на предизвикателствата, свързани с доставките на енергия в Италия, и на важността на проекта за икономическия растеж и успех. 
Соларната централа ще създаде значителни ползи за околната среда по време на очаквания й жизнен цикъл. През първата година на самостоятелна работа се очаква системата да генерира достатъчно енергия за снабдяване с енергия на повече от 16 500 домaкинства и предотвратяване на емисиите на повече от 40 000 тона въглероден диоксид, което се равнява на премахването на 8000 автомобила от пътя.

 

За SunEdison
SunEdison е глобален доставчик на услуги, свързани със слънчева енергия. Компанията разработва, финансира, инсталира и управлява разпределителни централи, които използват доказани фотоволтаични технологии, предлагайки напълно управлявани и с предсказуеми цени слънчеви енергийни услуги за търговската мрежа, правителството и битови клиенти. През 2009 г. SunEdison доставя повече киловатчаса енергия от всяка друга компания за слънчева енергия в Южна Америка. За повече информация относно SunEdison, моля, посетете www.sunedison.com.

За MEMC
MEMC е световен лидер в производството и продажбата на пластини и междинни суровини за полупроводници, предназначени за индустрията със соларна енергия. Компанията е първа по рода си за дизайн и разработване на технология за силиконови пластини от 50 години насам. С помощта на центровете за проучване и разработване и за производство в САЩ, Европа и Азия, MEMC дава възможност за изработване на следващо поколение устройства за високопроизводителни полупроводници и слънчеви клетки. Чрез своето подразделение SunEdison, MEMC разработва и проекти за соларна енергия и е най-големият доставчик  на слънчева енергия в Северна Америка. Обществените акции на MEMC се предлагат на Фондовата борса в Ню Йорк под символа WFR, а компанията е в списъка с компании на втория най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ – S&P 500. За повече информация относно MEMC, моля, посетете www.memc.com.

За First Reserve
First Reserve е най-големият частен инвестиционен фонд в сферата на енергетиката, който инвестира частен капитал в инфраструктура по електропреносната мрежа. За повече от 25 години фондът е инвестирал в глобалната енергийна индустрия и е разработил уникална франчайз система, използвайки широк кръг от специализирани знания за енергетиката като конкурентно предимство. First Reserve инвестира стратегически в широк кръг сектори от енергийната индустрия и разработва портфолио, което разнообразява електропреносната мрежа, поддържайки талантливи мениджърски екипи и добавяйки ползи чрез изграждането на компании. Допълнителна информация можете да намерите на www.firstreserve.com.

За съвместното предприятие на First Reserve
През май 2010 г. First Reserve и SunEdison обявиха създаването на съвместно предприятие за придобиване на фотоволтаичните проекти на SunEdison. Това съдружие е една от най-големите инвестиции до момента, с изключителен капитал за създаването на фотоволтаична централа и с перспективата за дългосрочна собственост върху активите в няколко ключови географски района.

За Partners Group AG
Partners Group е глобална частна фирма за управление на инвестиции с над 20 млрд. евро в инвестиционните програми по управление на частен капитал, частен дълг, частни имоти и частни инфраструктури. Фирмата управлява широка гама от средства и клиентско портфолио и за международни клиенти на институционални инвеститори. Partners Group е със седалище в Цуг, Швейцария, и има офиси в Сан Франциско, Ню Йорк, Лондон, Гърнси, Люксембург, Дубай, Сингапур, Пекин, Токио и Сидни. Фирмата има над 400 служители и е в списъка на SIX Swiss Exchange (символ: PGHN) с пазарна капитализация от над 4,5 милиарда швейцарски франка и несъмненото мнозинство на нейните 36 партньори и всички служители.

За Perennius Capital Partners SGR
Perennius Capital Partners SGR е основана през 2007 г. и е със седалище в Милано, Италия. Фирмата е основен инвестиционен посредник, специализиран в частните пазари, чиито структури насърчават и управляват инвестиционни програми, насочени към глобални частни фондове. Средствата на  Perennius са предмет на италианското законодателство и са под регулаторен надзор на Банка Италия и Consob. Това е първото ексклузивно партньорство между един от глобалните играчи в индустрията (Partners Group, също акционер на Perennius) и италианската компания. Компанията е първата италианска компания, управляваща финансови средства чрез глобални подходи и предлагаща високосегментирани продукти в множество аспекти.

Прогнозни твърдения:
Някои от обсъжданите въпроси в това прессъобщение са прогнозни твърдения, включително нашето убеждение, че това разрастване означава нов рекорд за индустрията и ще се превърне в стандарт за създаването на бъдещи мегапроекти  и че през първата си година на самостоятелно опериране системата се очаква да генерира достатъчно енергия, с която да захрани повече от 16 500 домакинства и да предотврати отделянето на 40 000 тона вредни емисии въглероден диоксид, равностойни на премахването на 8000 коли от пътя.

Тези твърдения включват определени рискове и съмнения, които могат да повлияят действителните резултати за в бъдеще да се различават съществено от тези твърдения. Потенциалните рискове и съмнения включват закъснения или непредвидени трудности по отношение на затварянето на дългосрочен дълг за финансиране от First Reserve; своевременното предоставяне на необходимите разрешителни и пълномощни за проекти от неправителствени организации и трети лица, промени в приложимите нормативни изисквания и стимули за производство на слънчева енергия; общ бизнес и икономически условия, включително сезонност на производството, както и други рискове, описани във формуляра на MEMC към Комисията по ценните книжа и фондовите борси, включително и формуляр 10-К за фискалната 2009 година и тримесечните отчети върху формуляр 10-Q за първото, второто и третото тримесечие на 2010 година. Тези твърдения за бъдещето представляват очакванията на MEMC и SunEdison към датата на настоящото съобщение. MEMC и SunEdison отричат всякакво намерение или задължение да допълват тези свои твърдения за бъдещето.

Още новини