Начало Новини Актуално Субективно определяли глобите на автоинструкторите

Субективно определяли глобите на автоинструкторите

Актуално

Съществено да се намалят глобите за нарушения на автоинструкторите, а теоретичните изпити на курсистите да се провеждат с помощта на компютър, са последните предложения на Българската асоциация на учебните центрове по автомобилизъм в България. Това стана ясно на съботната пресконференция на асоциацията в Стара Загора, на която присъстваха председателят й Апостол Апостолов и лидерът на старозагорската й структура, собственикът на автоклуб "Родео" Митко Трайков.

Поводът беше провелата се в същия ден среща на автоинструкторите от цялата страна, на която те приеха декларация до Народното събрание, отразяваща техните искания. Автоинструкторите настояват още контролът върху обучението на бъдещите шофьори да премине от Министерството на транспорта към Министерството на образованието. По този начин според тях щял да се разбие съществуващият сега монопол на това ведомство.
В гласуваната декларация автоинструкторите настояват да се промени нормативната уредба, която в момента регламентира правилата за работа в сектора. Според Апостол Апостолов високите глоби не развиват бизнеса. Той уточни, че финансовите санкции започват от 300 лева и могат да стигнат до над 3000, при това те се определяли по изключително субективен начин, пише вестник Старозагорски новини.

"Могат да дойдат и да те глобят само затова, че в учебния кабинет през зимата температурата не е 21 градуса, а е паднала да речем до 19 градуса", иронизира Апостолов и подчерта, че по този начин ръцете на собствениците на автошколи се връзват и фирмите им нямат друг изход, освен да станат послушници на местните клонове на ДАИ.
Според автоинструкторите изпитите по кормуване, когато целият изпитен процес се заснема на камера, не били пресекли корупцията в сектора. Те дори са на мнение, че даваните "под тезгяха" пари са станали повече. Апостол Апостолов информира, че по данни на асоциацията, парите, които в момента се дават, за да бъдат взети шофьорските изпити, драстично са скочили. Докато преди две-три години се е говорило за суми от порядъка на 300 лева, сега те са станали повече от 1500.

Още новини