Начало Новини Актуално Студентската организация SIFE представя в Стара Загора проект за микрофинансиране

Студентската организация SIFE представя в Стара Загора проект за микрофинансиране

Актуално

Студенти от Университет Регенсбург, Германия и членове на международната студентска организация SIFE ще представят в Стара Загора проекта Асеквити - иновации в микрофинансирането. Презентацията ще бъде направена на 22 март от 17.00 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески. Организаторите ще запознаят присъстващите с реални бизнес възможности и иновации в сферата на микрофинансирането на малки и средни предприятия в Източна Европа, и по-специално в България, в условията на световната икономическа криза.

SIFE

Програма за 22 март - 17 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески
1. Представяне на организаторите и дейността на студентската организация SIFE
2. Запознаване с проект Асеквити - иновации в микрофинансирането на SIFE Регенсбург
3. Основни фактори за успех на стартиращи фирми в предвид световната икономическа криза
4. Финансови проблеми в рамките на световната икономическа криза възможни решения за нейното преодоляване
5. Разясняване на правната форма на дружествата за извършване на търговска дейност в България
6. Маркетингови модели и предложения във връзка с проекта на SIFE Регенсбург
7. Принципи на мениджмънта  и управлението
8. Бизнес етика
9. Обсъждане на възможности за сътрудничество между български малки и средни предприятия и немски фирми
10. Дискусия и въпроси

За проекта:
Цялостната концепция ние развихме в подробен бизнес-план. Основната идея на нашия проект е накратко следната: чуждестранни (немски) фирми, разполагащи с амортизирани, но доста добре запазени активи (машини и оборудване), да ги отдадат на лизинг при изключително изгодни лизингови условия на предприемачи от Източна Европа.
Целевата група са лица, желаещи да започнат собствен бизнес, но неразполагащи с финансовите възможности да закупят нови машини или да предоставят гаранции, които са нужни за получаване на кредит от банки или други кредитни институции.
Проектът има за цел да създаде предпоставки за развиване на дългосрочен бизнес и създаване на нови работни места. Същевременно немските фирми, предоставящи активите, също имат полза от тази сделка. Те предоставят машините на Асеквити и получават в замяна част от лизинговите вноски. В противен случай те трябва да се погрижат за унищожаването на активите и да поемат разноските за това. Тъй като Германия е по-напреднала в технологичното си развитие държава, се предполага, че внесените активи ще отговарят на технологичните потребности на българските предприемачи.
Вторият компонент от проекта Асеквити включва подпомагане и съдействие на бъдещите предприемачи от страна на нашия екип. За целта се предвижда организирането на семинари, на които ще се наблегне на бизнес умения и принципи,  които да осигурят постигане на реални резултати и дългосрочна успешна предприемаческа дейност. Семинарите включват важни принципи, добри практики и иновативни модели в областите мениджмънт, организация на труда, маркетинг, право, бизнес етика.

 

SIFE

Още новини