Начало Новини Актуално Студенти от Тракийски университет могат да карат стаж в ЕП

Студенти от Тракийски университет могат да карат стаж в ЕП

Актуално
Стара Загора

В началото на годината евродепутатът Илиана Иванова и вицепремиерът Цветан Цветанов ще посетят Тракийски университет в Стара Загора. Ще изнесем лекция на студентите и ще обсъдим с тях предложения за стаж в Европейския парламент (ЕП), обяви българският евродепутат.

Друга инициатива, която подготвя тя за родния си град Стара Загора е свързана с Годината на доброволчеството. Изпратена е покана до всички училища да се включат с доброволен труд в предпочитани от тях дейности, в периода февруари-юни. След това ще бъде избрана група от 30 души, които ще гостуват в ЕП. През първата половина на 2011 г. съвместно с Европа Директно ще направим симулация на Европейския парламент в Стара Загора, в който ще участват млади хора, каза още Илиана Иванова.
Тя ще съдейства и за експониране на изложба, отразяваща богатото културно-историческо наследства на Старозагорска област в Европарламента.
Илиана Иванова беше удостоена с Почетния плакет на Областния управител на Стара Загора Йордан Николов за безспорните й заслуги за популяризиране на европейските политики, както и подкрепата й на различни кампании в полза на обществото.
Илиана Иванова е сред евродепутатите, които активно работят за отпадане на ограниченията за български работници. Все още 10 държави от ЕС не допускат на работа българи в техните държави. В резултат на усилията в тази посока, от началото на следващата година Германия отваря пазара си за сезонни работници, ангажирани в горското и селското стопанство. Европейската комисия и ЕП са заявили готовност да се преразгледа въпроса за предсрочно отпадане на тези ограничения, каза Илиана Иванова.
В следствие на нейните действия, както и на други нейни колеги в ЕП, не се е стигнало до гласуване на предложението за данъчна хармонизация, което предвижда въвеждане на минимален корпоративен данък от 25% за всяка страна член на ЕС. Темата не е затворена, но ще продължаваме да отстояване искането това да не се приема, защото ще има негативен ефект върху българската икономика. В момента страната ни е с най-ниските данъци, което е привлекателно за инвеститорите и това не трябва да се губи като преимущество, каза още евродепутатът.
По отношение становищата на Германия и Франция да бъде отложено приемането на България и Румъния в Шенген, Илиана Иванова заяви, че новината не е добра, но не е и фатална. Досега проверките показват, че България върви с бързи темпове и ако се докаже, че е покрила техническите параметри, проблем няма да има.

Евродепутатът Илиана Иванова получи Почетния плакет на областния управител на Стара Загора

Още новини