Начало Новини Актуално Структурата на НАП в Стара Загора е първенец в страната, но вече е подчинана на Териториалната дирекция в Пловдив

Структурата на НАП в Стара Загора е първенец в страната, но вече е подчинана на Териториалната дирекция в Пловдив

Актуално

Със 122% изпълнение на плана за приходите завърши 2009 година за офиса на НАП в Стара Загора, което е най-добър резултат за страната, обяви на пресконференция директорът Георги Йорданов. Изпълнението при данъците е 155%, а при осигуровките - 101%. От данъци в хазната са постъпили 176.681 млн. лв., а от осигуровки - 202.789 млн. лв.

От началото на тази година структурата на НАП в Стара Загора ще се нарича офис и преминава към Териториалната дирекция в Пловдив. "Въпреки усилията, които положихме от есента, когато започна реформата в агенцията, включително и лобирането на областния управител, кмета и депутати от Стара Загора, не успяхме да задържим на полагащото й се място дирекцията. Имаме офис "Обслужване", а досегашните отдели "Контрол", "Ревизии", "Проверки", "Събиране" и общата администрация са изнесени работни места към ТД на НАП - Пловдив", каза още Георги Йорданов. Това обаче няма да промени обслужването на физическите лица, а ще засегне общо 186 юридически лица. Към дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители в София преминават 35 фирми от областта, а към новосъздадената дирекция "Средни данъкоплатци" в Пловдив - 151 фирми. Големите данъкоплатци трябва да отговарят минимум на два от четирите критерия, публикувани в Държавен вестник - приходи от продажби над 20 млн. лв., средносписъчен брой на персонала над 120 души, платени данъци и осигуровки над 2 млн. и възстановени данъци над 2 млн. лв., всички данни са за 2008 година. Средните данъкоплатци се определят на базата на публикувани в сайта на НАП критерии, те също трябва да покриват поне два от четирите - приходи от продажби над 4 млн. лв., средносписъчен състав над 40 души, платени данъци и осигуровки над 400 хил. лв. и възстановени данъци - над 400 хил. лв., също за 2008 година. Всички фирми, които отговарят на условията, са получили уведомителни писма от дирекцията, към която ще бъдат и от началото на годината превеждат данъците и осигуровките си по нови банкови сметки, пише вестник Старозагорски новини.
В офиса в Стара Загора обаче ще продължават да се извършват голяма част от услугите и да се приемат документи на фирмите, попадащи в категорията "Средни данъкоплатци", а по служебен път ще се изпращат в Пловдив. Заради напасване на софтуера има известни проблеми в началото, но от началото на следващия месец те ще бъдат избегнати, каза директорът. В случаите, когато клиентът иска бърза услуга или е необходимо личното му присъствие обаче, ще се налага да ходи до Пловдив.
Заради преструктурирането е редуциран със 7% персоналът, но реално съкратените са 6 души, част от освободените са приели да работят по Постановление 66 на Министерския съвет. В момента в офиса на НАП - Стара Загора, работят 269 души, заедно с преминалите към него служители от Агенцията за държавни вземания. Те ще обслужват 58 144 действащи фирми в областта, от които по ДДС са регистрирани 7621.

Още новини