Начало Новини Актуално Строителството в България е в голяма криза

Строителството в България е в голяма криза

Актуално
строителство - криза

Рекордьори сме по размер на кризата в строителството, заяви вчера министър Росен Плевнелиев. Според него огромна част от чуждите инвестиции у нас изчезнали с оттеглянето на предприемачите от този сектор. През 2008 г., когато бил пикът, вложенията в имоти стигнали 1,1 млрд. евро. Сега паднали под 90 млн.

Според шефа на камарата на строителите Светослав Глосов 1100 компании излезли от регистъра на камарата. По-голямата част от тях сменили дейността си, но други са фалирали, информира вестник 24 часа.
Камарата имала механизъм за изключване на фирми от регистъра, което е санкция за нелоялните играчи на пазара. Това обаче още не било правено, защото нечестните в сектора били по-често възложителите, а не строителите. Според Глосов малко били строителните фирми, които са и възложители на проекти. Не можем да санкционираме предприемачите, а само строителите, каза Глосов. Според него самите изпълнители оставали често излъгани от възложителите и не си получавали парите.

* * *

2011 година ще бъде критична за строителите

България е европейски рекордьор по всички параметри за криза в строителния сектор. „Докато в други държави строителната индустрия спадаше по няколко процента, строителството в България през последните две години спада с по 25-30 на сто годишно." Това заяви на пресконференция вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Очаква се 2011 г.да бъде изключително критична за бранша. „Ако не бяха парите от еврофондовете, секторът щеше да загине", допълни Плевнелиев.
По последни данни на министерството със 100 000 души е намалял броят на заетите в строителния сектор за последната година. За сравнение през  рекордната за индустрията 2008 г. са работили близо 250 000 души, пише вестник Труд. Чуждестранните    инвестиции у нас също са намалели драстично. Според министъра основните двигатели на външните инвестиции в България са били недвижимите имоти. Сега те са понижени десетократно и са под 90 млн. лева.
„Има твърде много неуредености в строителната индустрия в България. За да изплуваме от кризата, е важно да намалим дела, на сивия сектор в бранша" заяви Плевнелиев.
Вчера е била сформирана група с екоминистерството, която ще проверява 50 язовира за незаконно строителство в техните граници. От министерството смятат да засилят проверките за незаконни имоти из страната. Нямаме механизъм, с който да наказваме кметове, но общинските администрации могат да бъдат санкционирани, каза Плевнелиев.

 

Още новини