Начало Новини Актуално Строителството на американските електроцентрали е гарантирано със сметките на потребителите

Строителството на американските електроцентрали е гарантирано със сметките на потребителите

Актуално

строителство американски централи гарантирано сметкиСметките на всички потребители на електроенергия в страната са заложени, за да бъдат гарантирани кредитите на инвеститорите в двете електроцентрали Марица изток 1 и Марица изток 3. Особените залози са сключени през 2002 г. и 2005 г. и са придружени с всички необходими документи и разрешения. Това съобщи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

На 6.02.2002 г. изпълнителните директори на НЕК и Марица Изток 3 са подписали договор под формата на писмо, с който сметките на 43% от потребителите на трите енергоразпределителни дружества стават залог по кредит на инвеститора в централата. Договорът за Марица Изток 1 е подписан на 30.11. 2005 г. и е предшестван от разрешение на тогавашния министър Румен Овчаров, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Заложени са приходите от сметките на потребителите на електроенергия в две електроразпределителни дружества – ЕВН и ЕОН. Общият размер на особените залози по кредитите на инвеститорите в двете централи, по оценка на одитора на НЕК, възлиза на 13,2 млрд. лева, уточни министър Добрев. По този начин рискът за инвеститора е гарантиран двойно – веднъж с дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи и втори път – с особен залог върху всички сметки на потребителите, отбеляза министърът и попита риторично защо, след като поема всички рискове, държавата не е изградила сама новите мощности.

По думите на министър Добрев такъв финансов модел на договорите за строителство на двете централи, в който фигурира особен залог върху вземанията на НЕК, е заложен още в споразуменията, подписани в последните дни на правителството на Иван Костов. В тези документи е посочено, че Националната електрическа компания може да сключва особени залози.

Делян Добрев запозна с документацията по случая главния прокурор Сотир Цацаров. 

Още новини