Начало Новини Актуално Строителството на АМ Тракия разсипва републикански път

Строителството на АМ Тракия разсипва републикански път

Актуално

Проблемите на близо 1000 жители от старозагорското село Хан Аспарухово започват със стартирането на строежа на ЛОТ 2 на автомагистрала "Тракия" в началото на май. И продължават до ден днешен. От 6.30 часа до залез слънце през селото буквално на всеки пет минути се движат тежкотоварни камиони със строителни материали.

На ден през Хан Аспарухово преминават около 300 камиона с камъни от кариерата в Братя Кунчеви и незнайно колко от другата - в новозагорското село Дядово. Тежките машини са разбили вече голяма част от пътя и дупките продължават да растат. При разминаването си пък някои от камионите се качват върху тротоарите и те също са загубили предназначението си на пешеходна зона. По системата "защити се сам" някои от жителите на селото са забили колове пред къщите си, други пък са поставили варели. Но хората не крият страха си, че могат да "приютят" някой камион в двора или в домовете си. Жители от Хан Аспарухово се оплакват, че има и напукани къщи, и питат кой и на какво основание е определил трасето за зареждане на обекта със строителни материали.
На 17 септември кметът на селото Мехмед Мехмед е алармирал кмета на Община Стара Загора проф. Танчев. Той предлага да се назначи комисия, която да определи по кой път да преминават камионите, да се регламентира как ще бъдат възстановени увредените пътни участъци и там, където е необходимо, да се поставят знаци. Мехмед настоява покрай училището, където учат 160 деца, да има легнали полицаи. Вчера при проверката ни на място установихме, че около училището няма дори тротоари и при този трафик вероятността за инциденти е голяма.
На 19 ноември кметът на Хан Аспарухово пише още две писма - до директора на Областно пътно управление и до директора на ОД на МВР. В тях той настоява за пътни знаци "стоп", за ограничаване на скоростта, за пресичане на деца, за път с предимство и наличие на животни, за забранено паркиране и гърбици и т.н. Освен това Мехмед изрично отбелязва, че камионите карат, без да покриват с брезент товара си и че се движат с несъобразена скорост. Впрочем в последното се убедихме и сами. За двата часа, които прекарахме в Хан Аспарухово, не видяхме нито един покрит с брезент камион и всички "бързаха". От много каросерии пък камъните стърчаха и заплашваха да се стоварят на пътя. Жители на селото заявиха категорично, че машините се претоварват и това е в резултат на ниската офертна цена за изграждането на АМ "Тракия" до Нова Загора.
До вчера Мехмед Мехмед нямаше отговор на нито едно от трите изпратени писма. Към картината дотук той допълни, че на няколко пъти камионите са проверявани от ДАИ, но на въпросите му към представителите на автомобилната инспекция никой не отговорил. Нямало и яснота кой, кога и с какви средства ще възстанови разбития път през селото и тротоарите, както и нанесените щети на къщите на жителите. А хората от Хан Аспарухово сериозно се опасяват да не се случи инцидент я с дете, я с някой възрастен.
Вчера се свързахме с директора на Областно пътно управление - Стара Загора, Петър Николов. Той пое ангажимента да провери ситуацията на място и да прецени какво може да бъде направено. Един от вариантите е камионите да се движат през центъра в едната посока, а в обратната - по друг път в края на селото. Има възможност това да бъде регламентирано, както и да се поставят необходимите знаци на ограничаване на скоростта. И, разбира се, Пътна полиция и ДАИ редовно да санкционират нарушителите за нарушаване на знаците, за транспорт без брезент и за претоварване на камионите. За всички е ясно, че магистралата трябва да стане, но дали за да се случи това, трябва да се руши друг участък от републиканската пътна мрежа, да се нанасят щети на жителите на едно село и, не дай Боже, да се случи инцидент с трагичен край.
Жителите на селото са категорични, че картината би изглеждала доста по-различно, ако западният път до Хан Аспарухово беше готов. Там бяха налети два милиона лева, участъкът е почти готов, но парите явно не стигнаха и сега пътят е затворен. И никой не знае кога ще бъде готов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини