Начало Новини Актуално Строителството има спад от 23% през 2010 година в сравнение с предходната

Строителството има спад от 23% през 2010 година в сравнение с предходната

Актуално
строителство в криза

До края на 2010 г. се очаква 30% от строителните фирми в България да фалират. Прогнозата е на Камарата на строителите в България. От организацията са песимистично настроени за развитието на сектора. Според камарата по-добри дни за бранша може да се очакват най-рано от средата на 2011 г.

Строителството е отчело спад от 23% през тази година в сравнение с предходната.
Липсата на оборотни средства, несигурната икономическа среда и голямата междуфирмена задлъжнялост са основните причини, които влияят негативно върху сектора, заявиха от камарата вчера по време на конференция за проблемите в строителството и недвижимите имоти. За това състояние на бранша допринасят и задълженията на държавата към компаниите. Пари за разплащане на стари задължения към фирмите не са предвидени. Те от своя страна ще си ги търсят по съдебен ред.

Председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов отчете, че все пак се наблюдава леко раздвижване на пазара на жилища от август месец насам. Развитие има и в пътното строителство, благодарение на трите лота на магистрала "Тракия". Този месец ще бъде направен избор на изпълнител на 2 лота на магистрала "Марица". През следващата година се очаква да има раздвижване и в инфраструктурното строителство - предстои изграждане на ВиК системи и сметища. Обектите се реализират с европари. Към момента 4072 фирми имат право да работят на строителния пазар. От регистъра на строителите през последната година са отпаднали 1100 фирми, съобщиха от бранша.

Още новини