Начало Новини Актуално Строителните фирми очакват до края на март държавата да им плати забавени суми от 200 млн. лв.

Строителните фирми очакват до края на март държавата да им плати забавени суми от 200 млн. лв.

Актуално

МРРБ не преведе за февруари никакви пари по споразумението за покриването на задълженията към строителните компании. Това съобщи за изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той допълни, че през януари членовете на браншовата организация са получили 39 млн. лв.

Министър Росен Плевнелиев обяви във вторник пред медиите, че министерството му е превело 58 млн. лв. за първите два месеца и че иска до края на март сумата да се удвои.

Вестник Пари цитира справка от ръководеното от Плевнелиев ведомство. В нея пише, че в последния ден на януари и в първите дни на февруари 2010 г. са платени 39 562 360.07 лв. Освен това по споразумението за изплащане на дълга към строителните фирми са издължени 59 045 411.92 лв. В тази сума по всяка вероятност влизат и средства, платени през декември за покриване на публичните задължения на компаниите, защото през март не са изплащани никакви средства.
„За нас парите, платени в последния месец на 2009 г. за публичните задължения, не трябва да се включват в дължимите от споразумението", коментира заместник-председателят на Българската браншова камара Пътища (ББКП) инж. Валентин Зарев, който е и изпълнителен директор на „Пътинвест инженеринг" АД. Според документа, подписан на 23 декември м.г., през януари компаниите трябваше да получат 40 млн. лв., а през февруари и март по 80 млн. лв.

По данни на камарата дори и фирми, които не са опростили 10% от дълга, са получили с 10% по-малко. „Единият вариант е да е станала грешка, а другият - да получат остатъка при следващите траншове", допълни Зарев. Той обясни, че днес от ББКП ще поискат данни от 103-те фирми, които членуват в организацията колко от тях са подписали споразумението с Министерството на финансите за 10% опрощаване на задълженията. „Очакваме данните до сряда. Дотогава трябва да разберем и всяка от фирмите по колко пари и кога е получила", обясни инж. Валентин Зарев.
От строителните компании очакват, че до края на март ще им бъдат преведени още пари. От тази сума ще зависи какви действия ще предприемат по-нататък, при положение че по всяка вероятност дългът от 200 млн. лв. няма да бъде изплатен, както е записано в споразумението.
Ако бъдат платени над 70% от дълговете, сигурно компаниите ще склонят да изчакат още един месец, за да получат остатъка. Ако обаче това не стане, споразумението ще бъде развалено. Пътищата след това са няколко. „Единият - да се подпише ново споразумение", коментира Иван Бойков. „Другият начин е всяка фирма да си търси сама правата в съда. Тогава обаче договорката за 10% опрощаване от някои от фирмите ще отпадне", обясни пред вестник Пари инж. Валентин Зарев.

Непокриването на дългове към изпълнителите на поръчки към МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура" води до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост. Строителните компании нямат средства да се разплатят с подизпълнителите си.
„Ние сме доставяли инертни материали за строителство на пътища. Чакаме пари от 15-16 фирми. Някои от задълженията са от повече от една година", обясни изпълнителният директор на „Видекс" АД Валери Митков.

Още новини