Начало Новини Актуално Строителни неудачи тормозят Регионален исторически музей - Стара Загора

Строителни неудачи тормозят Регионален исторически музей - Стара Загора

Актуално

По повод появилите се строителни недостатъци в гаранционния срок на обект Регионален исторически музей - Стара Загора, стана практика да си пишем писма, да правим протоколи и съвещания с фирмата изпълнител, с проектантите, със строителния надзор и с възложителя, но за съжаление почти не стигаме до консенсус - жалва се пред медията ни инж. Митьо Славов, директор на Дирекция "Строителство и инвестиции".

- Тъй като непрекъснато спорим с изпълнителя "Пи Ес Ай", следващото съвещание е обявено на 12 май т.г. в Музея. Въпросът е обществен и затова каня да присъстват всички медии, за да се разбере истината и да се сложи точка на това взаимно прехвърляне на вини. И ако не материални, поне морални санкции да понесат виновните."
Инж. Митьо Славов заяви, че "Пи Ес Ай" не желае да си оправи в гаранционния срок определени видове работи и търси всякакви други причини. Оказва се, че досега са написани 16 писма до "Пи Ес Ай". Има и три протокола, пише вестник Старозагорски новини.
"Жалкото е, че хората, които са изпълнявали обекта, вече не работят в "Пи Ес Ай". Същото се отнася и за инвеститорския контрол, и за възложителите, в лицето на ръководителя на обекта арх. Иван Георгиев, тогава зам.-кмет - нерви се инж. Славов. - Получава се преливане от пусто в празно. Аз като строител съм възмутен от държанието на изпълнителя и на хората, които сега са в общината. Говори се по принцип кое как трябва да се направи, но ситуацията си остава същата. Направихме съвещание, на което се поставиха срокове и отговорници, губим си времето да се събираме, да се лъжем, да си прехвърляме вините."
Пред медията ни директорката на Регионалния исторически музей доц. д-р Светла Димитрова съобщи, че е бомбардирала общинската администрация с писма за проблеми по сградата, които все повече се задълбочават.

"Откакто сме влезли в сградата, непрекъснато ни сюрпризират проблеми в резултат на недобре свършена работа от строителите. И на западната, и на източната фасада има отлепени плочи, които са опасни за живота и здравето на минувачите или посетителите. Реална е опасността те да паднат върху стъклата и да ги счупят и не ми се мисли как ще се възстановяват след това", жалва се Димитрова.
Директорката на Музея показа избилата влага и мухъл на западната стена в Античната улица, течовете в канцеларии, библиотеката и лекционната зала, надигнатите плочи на четвърто експозиционно ниво.
Според нея изключително сложна е и ситуацията с климатиците. През зимата те не топлят, а обледеняват. Явно е допусната техническа грешка при монтажа. В резултат на това на Античната учила температурата е максимум 11 градуса, а на първо експозиционно ниво - до 12-13, при изискуема температура 18-20 градуса. "На целия студ, който берем, при безкрайно малкия ни бюджет и всички "напъни" да вържем двата края, се налага да плащаме месечно по 6000 - 7000 лева за ток, което просто ни връзва ръцете за всякакви други дейности, свързани с пряката ни работа", допълни Димитрова.
Припомняме, че миналата година сградата на Регионалния исторически музей беше обявена за Сграда на годината. А сега синдромът на недобре свършената работа мъчи и тази емблематична за Стара Загора и областта сграда. Същата беше и си остана и ситуацията след ремонта на Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Още новини