Начало Новини Актуално Строителна фирма ще връща пари за некачествен ремонт

Строителна фирма ще връща пари за некачествен ремонт

Актуално

Областният управител Йордан Николов е изпратил писмо до фирма Валдес 96 ЕООД от Костинброд, в което настоява да бъдат върнати 161 000 лв. за некачествен ремонт на покрива на сградата на Областната администрация в Стара Загора. При извършената проверка комисия е установила, че 70% от ремонта не е извършен, въпреки че на "ВАЛДЕС 96" са изплатени 191 387,92 лв.

Исканата от областния управител сума де факто представлява 70% от общо изплатената. Отделно Николов настоява и за изплащането на неустойки в размер на 68 000 лв.

"С парите, които получим от "ВАЛДЕС 96", ще наемем старозагорска фирма, която да направи качествен ремонт на покрива.Вече ми омръзна месеци наред да водя кореспонденция с Костинброд, и то без никакъв резултат", съобщи вчера областният управител.

Изборът на "ВАЛДЕС 96" като изпълнител на поръчката "Ремонт хидроизолация на покрив на сграда на Областна администрация - Стара Загора" е направен през 2009 г. в конкуренция с две софийски фирми. Договорът с изпълнителя е сключен от тогавашния областен управител Мария Нейкова на 7 май същата година. Костинбродската фирма е поела ангажимента да извърши ремонта за два месеца, а областната управа - да й заплати сумата от 191 387,92 лв. Обектът е приет на 10 юли същата година, а протоколът от страна на възложителя е подписан от Ивайло Митев, главен секретар в Областната администрация.

Още при встъпването си в длъжност през м.септември 2009 г. новият областен управител Николов констатира, че при дъжд от ремонтирания преди два месеца покрив тече вода. Влагата вече е неизлечима - в отделни стаи мазилката по тавана е откъртена, а стените са мухлясали. Отделно при по-силен вятър покривът се отлепя. Това става и повод Николов да сформира комисия, която установява, че 70% от ремонта не е извършен. После следва кореспонденция с "ВАЛДЕС 96".В свое писмо от 5 юли 2010 г.управителят на фирмата Валери Венков признава, че ремонтът е некачествено изпълнен, че допуснатите пропуски са по вина на техническия им ръководител и поема ангажимента те да бъдат отстранени в рамките на 10 (десет) дни. От тогава до сега обаче от костинбродската фирма няма ни вест, ни кост.
Според наличната документация ремонтът на покрива на сградата на областната управа не е единствената поръчка, изпълнена от "ВАЛДЕС 96". През 2008 г. фирмата е избрана за изпълнител на обект "Ремонт на зала, фоайе и санитарни възли в сградата на Областната администрация в Стара Загора". Тогава в обявения търг участват същите две софийски фирми, както и в търга за покрива. За ремонта на залата, фоайето и санитарните възли на "ВАЛДЕС 96" са изплатени 99 779,20 лв.
Днес областният управител Йордан Николов недоумява защо при наличие на толкова много доказали се строителни фирми от Стара Загора и региона, в търговете на предходната областна управа са участвали (и са печелили) от фирми извън областта. Подмяната на ламаринената обшивка на покрива на сградата на Областната администрация през 2009 г. пък е била поверена "БМ-ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД - София, за което са платени 61 780 лв. Заедно с ремонта на покрива, направен от "ВАЛДЕС 96", цялото "удоволствие" е струвало на данъкоплатците 253 167 лв... А покривът - тече ли, тече...

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини