Начало Новини Актуално Стройкомплект – МД откри голям търговски обект за осветителни тела, апаратура и консумативи

Стройкомплект – МД откри голям търговски обект за осветителни тела, апаратура и консумативи

Актуално
Стройкомплект – МД

Фирма Стройкомплект – МД откри голям търговски обект, носещ името Комфорт. Намира се на Калояновско шосе. Не спестихме нито средства, нито усилия. Направихме наистина изключителен търговски обект за маркови осветителни тела (Глобо), маркова апаратура, консумативи - всичко за най-добрата ел. система, мебели на Платан и Иввекс, обяснява Димитър Димов, управител на Фирма Стройкомплект – МД.

 

Димитър Димов е роден на 2 юни в с. Светлина, Ямболско. От декември 1993 г. започва да се занимава с частен бизнес - създава Стройкомплект - МД ООД в Стара Загора. Преди това е бил началник на енергомеханичен отдел, инвеститорски контрол, технически ръководител. Съпругата му се казва Елена. Синът Иван и снахата Румяна, дъщерята Виолета и зетят Николай - всички работят във фирмата. Радват го и двама внуци - Димитър и Емил.
Фирмата има и търговски обекти в столицата - на бул. Цариградско шосе и втори в кв. Гео Милев на ул. Гео Милев, за които се грижи синът Иван Димов.

 

- Г-н Димов, удари ли Ви кризата?

- Да, при това сериозно. Основният проблем за бизнеса бе породен от неадекватната банкова политика и от неадекватната правителствена политика. По време на криза данъците се намалят, за да се освободи паричен ресурс за бизнеса. У нас косвените данъци са 37%. Това, че преките изглеждат ниски, не помага. Разходите на бизнеса се увеличават. В същото време банките ни, които са предимно чужди клонове, съсредоточиха парите към банките-майки, изтеглиха ги от периферията, вдигнаха лихвите по кредитите и удариха бизнеса, ВМЕСТО ДА ГО ПОДКРЕПЯТ, ЗА ДА ИМАТ ИЗПРАВЕН ПЛАТЕЦ.

После вдигнаха лихвите по депозитите, за да съберат пари в опразнените тре- зори...

- Наблюдателите твърдят, че Европа излиза от кризата.

- Развитите европейски страни не са влизали в истинска криза. Наскоро говорих с един италиански партньор. Той каза, че въпросната криза в Италия е продължила 3 месеца, докато медиите успеят да убедят хората, че СЛЕД КАТО ИМАТ ПАРИТЕ В ПОРТФЕЙЛА СИ, МОГАТ СПОКОЙНО ДА ГИ ХАРЧАТ, криза няма.
В България също не се говори за криза, сякаш има наложена цензура върху тази тема и тя ще е още по- голяма преди избори, но у нас не можеш да кажеш на хората да потребяват, защото те нямат парите в портфейла си или пък виждат, че тези, които имат, намаляват.
Вярно, че банките взеха да се пораздвижват, разбраха, че за да запазят платежоспособни клиенти и да работят, трябва да поотпуснат режима с кредитирането за бизнеса. Ако успеят ДА АКТИВИЗИРАТ СЕРИОЗНО ПАЗАРА НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ И ЖИЛИЩНИТЕ КРЕДИТИ ще може да се говори за излизане от кризата и на нашия бранш.

- Мнозина смятат, че строителният бранш у нас в голяма степен сам е причинил собствената си криза със свръхзастрояване, с разчитане на т.нар. къси пари?

- Не мисля така. Всичко построено беше нужно. Какво имахме като курортна база - нищо. Нямаше как на море да отидеш спокойно. Не прекалено голямата база е проблемът, а ЛИПСАТА НА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ ЗА ТУРИЗМА. Обслужването в нашите курорти е много под нивото на това на съседите. Иначе имаме крайбрежие и курорти, по-хубави от тези в Испания. Ако отворим врати за руския пазар и премахнем визите, ако потърсим неспецифични пазари, може да постигнем ПО-ДОБРА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ЛЕГЛОВАТА БАЗА И СЪОТВЕТНО ПО-МАЛКО ФАЛИТИ. Не знам само как ще решим проблема с обслужващия персонал и със свободата на договаряне. Като отидеш в турски курорт и кажеш, че цената не ти харесва, първият човек с когото говориш, казва: Чакай комшу, чакай да помислим, ти  какво предлагаш.... У нас това е невъзможно.

- Въпреки трудностите, Вие открихте за клиенти миналата седмица голям търговски обект Комфорт на Калояновско шосе (официалното откриване е тази седмица). Това е много сериозна инвестиция.

- Така е. Но смисълът на трудните моменти е да успееш да продължиш и да се справиш. Затова и НЕ СПЕСТИХМЕ НИТО СРЕДСТВА, НИТО УСИЛИЯ - направихме наистина изключителен търговски обект за маркови осветителни тела (Глобо), маркова апаратура, консумативи - всичко за най-добрата ел. система, мебели на Платан и Иввекс... Работим с най-добрите европейски фирми БЕЗ НИКАКЪВ КОМПРОМИС С КАЧЕСТВОТО НА ТОВА, КОЕТО ПРЕДЛАГАМЕ.

Експозицията на всички етажи е изключително издържана. Използвам случая да поканя старозагорци да видят с очите си как могат да оптимизират дома и офисите, какви са новостите в сферата, в която ние работим, какви са тенденциите в дизайна и техническото изпълнение на различните видове осветителни тела. Убеден съм, че ще бъдат приятно изненадани, включително от нивото на обслужване в нашия комплекс.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини