Начало Новини Актуално Стройко 2000 представя къщи от пенополистиренбетон, който е 4 пъти по-лек от водата

Стройко 2000 представя къщи от пенополистиренбетон, който е 4 пъти по-лек от водата

Актуално
НДК

Около 500 фирми ще участват на традиционното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане Стройко 2000, което започна днес. До 29 март в НДК в София и площите около него фирмите от бранша представят новости и утвърдени практики в строителството. В пиковите години за строителството броят на участниците достигаше до 700.

Организаторите твърдят, че започва връщане на фирми, които преди време са прекратили участието си. „Палитрата от представените стоки и услуги е запазена“, коментира Васил Хаджиянков, организатор на „Стройко 2000“. По думите му фирмите предпочитат да намалят наетите площи, но не се отказват от участие, пише вестник Класа.
Посетителите на Стройко 2000 ще могат първи да видят студен асфалт по канадска технология. Сместа може да стои готова за употреба в продължение на 24 месеца и може да се използва за пътни настилки, запълване на дупки и пукнатини, както и за изграждането на цялостни настилки. Суровината може да се полага при всякакви метеорологични условия. Производителят „Крокос 2000“ може да даде 2 г. гаранция, ако са спазени всички специфики при използването на продукта. Предимството на студения асфалт е, че ремонтираният участък може да бъде пуснат в експлоатация веднага. Натискът, на който издържа, е около 16 кг на един кв. см. Разфасовка от 25 кг може да се купи за около 20 лева.

За първи път на изложението се представят и къщи, които се монтират без кран, от серията „Приказни къщи“ на фирма „Дай вар“. Конструкцията може да бъде поставена от 4 души за няколко дни. Елементите са направени от бетонни пенополистиренбетон, който е 4 пъти по-лек от водата. При монтажа на къщите не се налага използването на специална техника, което позволява да бъдат поставяни и на труднодостъпни места. Застроената площ, която може да се достигне, е от 12 до 120 кв. м, а цените варират от 120 до 180 евро на кв. м.
На потребителите за първи път ще бъде представен новият продукт на покривни системи „Брамак“. Protector е последният модел керемиди, които са с по-висока степен на защита от атмосферните влияния, образуване на мухъл и плесен и замърсявания. Предимството му е в специалната система от покрития, чийто последен слой е направен от частици, толкова малки, че се нанасят 5000 пъти върху дебелината на косъм. Покритието предпазва ефективно от замърсяване на покрива.
Около 20 са фирмите, които ще представят своите продукти за първи път. „Изненадващо в тазгодишното изложение няма да участват банкови институции“, каза Васил Хаджиянков. По думите му няма категорична причина за това. И тази година цените на наемните площи остават непроменени. За щандове в сградата на НДК наемите започват от 100 евро на кв. м, а за площите отвън те започват от 55 евро на кв. м за целия период на изложението. Организаторите предлагат различни финансови инструменти, като 10% отстъпка при авансово плащане или възможност за разсрочване на сумите. Предвидени са и бонус площи за наематели, при които щандовете са на гранични места заради архитектурата на сградата.

Още новини