Начало Новини Актуално Стратегията за енергийна ефективност ще бъде готова до края на годината

Стратегията за енергийна ефективност ще бъде готова до края на годината

Актуално
Стара Загора

България изостава в сравнение с европейските си партньори по енергийна ефективност, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев пред участниците в Българо-австрийски форум на тема Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност.

За да промени този факт, правителството работи активно върху стратегия за енергийна ефективност, която ще бъде готова до края на годината. Очаква се документът да регламентира конкретни мерки и предложения за насърчаването на инвестициите в енергийна ефективност, подчерта още г-н Косев, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Зам.-министър Косев представи правителствените приоритети в областта на енергетиката, правилата за изграждането на мощности и производството на енергия от ВЕИ, както и мерките за енергийна ефективност по време на форума. Събитието бе организирано от Агенцията за енергийна ефективност и Стопанската камара на Австрия. Специален гост на форума бе Н. Пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия в България.
Повече от 50 представители на български и австрийски компании, специализирани в областта на енергетиката и енергийната ефективност, както и представители на местната власт, дискутираха положителния опит на Австрия в областта на енергийната ефективност и опазването на околната среда, и възможностите за финансиране на проекти от европейските структурни фондове за изпълнение на целите, поставени в програмата на ЕС „Европа 2020”. Австрия работи активно за намаляване на парниковите емисии в атмосферата. Около 40% от територията на страната са гори и реки и това позволява активното използване на ВЕЦ за производството на електроенергия. Австрия е на четвърто място в Европейския съюз по брой на възобновяемите енергийни източници и производството на електроенергия от тях.

Още новини