Начало Новини Актуално Страстите в Обручище се успокоиха

Страстите в Обручище се успокоиха

Актуално

Жителите на гълъбовското село Обручище няма да протестират. Това стана ясно след провелата се работна среща вчера между представители на Стачния комитет, "Мини Марица-изток", "Енел", американския инвеститор в новостроящата се ТЕЦ 1 - АЕS, Областно пътно управление, Областна управа, временно изпълняващия длъжността кмет на Гълъбово и кмета на потърпевшото от перманентни наводнения село Илия Марков.

Според постигната договорка, до м.септември т.г. ще бъде почистена проблемната р.Соколица и ще бъде изграден отводнителен канал в северната част на Обручище. Почистването на реката ще бъде извършено от италианския инвеститор в ТЕЦ 3 - Енел, а отводнителният канал - от Мините. На свой ред от Областно пътно управление са се ангажирали да почистят водоскоците край селото, пише за вестник Старозагорски новини.
По време на вчерашната среща зам.-областният управител Димитър Драчев е поискал обяснение какво е направила досега Община Гълъбово за решаването на проблема в Обручище. Но така и не получил отговор.
"Предоставиха ми справка, от която е видно, че за 2008 и 2009 г. Община Гълъбово е получила от "Мини Марица-изток" концесионна такса в размер на 1 996 182 лв. Друг е въпросът за какво са били изхарчени тези пари. За 2010 г. община Гълъбово ще получи над 400 000 лв. сега, а в края на годината - още толкова. И въпреки тези такси, от Мините пак решиха да помогнат", информира зам.-областният управител Димитър Драчев.
Почистването на Соколица ще започне след две-три седмици, през което време Енел ще изберат инвеститор, уточни зам.-областният управител. От АЕS вече дадоха 100 000 лв. за изготвянето на проект за почистването на реката, въпреки че до този момент те нямат все още приходи от дейност. Двете енергийни компании досега винаги са подпомагали финансово местната общност. Този факт отдавна е известен на медиите, както и фактът, че за "благодарност" през годините Община Гълъбово води десетки дела срещу западните инвеститори.
Финансова помощ за решаването на локални проблеми на Гълъбово и Обручище през годините е оказвало и държавното въгледобивно дружество. "Брикел" - също.
Колкото и да негодува Общината заради съществували през годините екологични проблеми, тя е най-облагодетелстваната от енергийния комплекс "Марица Изток". И заради оказваната им помощ, и заради осигуряването на работни места, при това добре платени. Този факт се потвърждава и от данните на Бюрото по труда, според които най-ниската безработица в Старозагорска област е в Гълъбово.

Още новини