Начало Новини Актуално Стотици старозагорци отиват на поклонението на Батето

Стотици старозагорци отиват на поклонението на Батето

Актуално

С Иван Славков си отиде една епоха, лаконичен и видимо много разстроен сподели най-доверeният приятел в Стара Загора и кум на третия му брак Филип Данаилов. Той съобщи, че над 100 души от Стара Загора, начело с Дядо Галактион, ще се поклонят в четвъртък пред тленните останки на Славков на националния стадион "Васил Левски".

От името на Асоциацията на клубовете "Олимпиец", чийто вицепрезидент е Филип Данаилов, от ФК "Берое", от приятелите на Батето изготвят възпоминание по повод кончината на Иван Славков, пише вестник Старозагорски новини.
"На 30 април т.г. се върнах от София. Бях до последно с Батето. След като съобщиха за смъртта му, цяла нощ и ден, неспирно получавам съболезнования. Искрено скърбим за Иван, той беше Бате в много отношения. Нека старозагорци знаят, че той върна днешното "Берое" в елита от село Галата през 1999 година. На коляно подписа за приемствеността на двата клуба, бяхме заедно с тогавашния зам.-кмет д-р Стоянка Моллова", разказва Филип Данаилов, който е и лидер на партията на Батето "Напред, България".

"Видяхме се за последно в края на януари на Олимпийската база в село Ягода. Батето бе в стихията си, остроумен и неустоим. Нека старозагорци никога не забравят, че без Иван Славков "Берое" нямаше да го има днес. Той направи много за футбола не само в Стара Загора, а в цяла България. Всички скърбим", каза бизнесменът Боян Станков.
Д-р Георги Лисичков и доц.д-р Коста Костов, директор на Колежа за медицински сестри, също са сред големите приятели на Славков. Те са категорични, че духът на Батето бе исполински. "Няма кой да замени Иван Славков нито в спорта, нито в олимпийското движение, нито в светския живот. Той е един", обобщават опечалените старозагорци.

Бившият президент на Българския футболен съюз Иван Славков почина в Правителствената болница на 1 май, десет дни преди да навърши 71 години. Иван Славков беше президент на футболния съюз от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на Българския олимпийски комитет (БОК) и пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК), от който бе изгонен през 2005 г. след шумен международен скандал за корупция, предизвикан от филма на ББС "Да купиш игрите". Преди Десети ноември той бе десет години генерален директор на Българската национална телевизия (1972-1982). По време на правителството на НДСВ получи от президента Георги Първанов най-висшето държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за приноса му за развитието на спорта в България. Славков ще се запомни в средите извън спорта с безкрайното си и ярко участие в празненства и гуляи, скъпата колекция от оръжия, за която бе съден, безцеремонния и колоритен език, "революционно"-националистическите възгледи и неуспешните опити да се включи и в политиката с неговата партия "Напред, България".

Още новини