Начало Новини Актуално Стотици се включиха в маратона Четяща Стара Загора

Стотици се включиха в маратона Четяща Стара Загора

Актуално
1IMG 9596 2Любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, се включиха в маратона Четяща Стара Загора, който се провежда в Града на липите. Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Четат се текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.
В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб Приятели на книгата и Център за работа с доброволци при библиотека Родина, представители на общинската и областната администрация.
В рамките на маратона днес бе отбелязан Международния ден на книгата. Началото бе дадено рано сутринта в книжарница Приятели. Там се събраха представители на Община Стара Загора, Библиотека Родина, Регионална библиотека Захарий Княжески, Университетска библиотека, детски градини, училища, както и ученицидоброволци от ППМГ Гео Милев и СУ Иван Вазов.
Диана Атанасова, началник отдел Култура в Община Стара Загора, благодари на всички дошли в този ранен час да споделят любовта си към четенето. Маратонът, който библиотека Родина организира не е само форум, за тях това се превръща в кауза, в разпознаваема проява и то в национален план, каза Атанасова. Тя прочете стихотворението Ало, пролет! от старозагорската поетеса Мария Донев, която също присъства на четенето. 
 Днешната среща и възможността за сътрудничество са доказателство, че когато се обединим за каузата на четенето постигаме повече, каза Станислава Раянова, управител на книжарница Приятели.
От 11:00 до 16:00 часа в Парк Пети октомври се проведе хепънинг на книгата и четенето с участието на детски градини, училища, творци и граждани.
От 17:30 часа в Регионален исторически музей започва литературна вечер с писателя, поета и композитора Владо Любенов и романа му Адвокатът на лудите. Авторски рецитал Поезия с китара.
От 19:30 часа в Къщата на Архитекта ще се състои Национална премиера на сборника Гласовете на българския диаболизъм и среща с екипа му.

Още новини