Начало Новини Актуално Стотици се сбогуваха с убития полицай. Посмъртно Бончо Чернев беше награден с почетен знак на МВР

Стотици се сбогуваха с убития полицай. Посмъртно Бончо Чернев беше награден с почетен знак на МВР

Актуално

Стотици полицаи, приятели и близки се сбогуваха вчера с полицая от РУ - Казанлък Бончо Чернев. На 8 януари вечерта той бе намушкан смъртоносно с нож от жителя на село Енина Неделчо Василев. Сред опечалените беше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, двамата заместник-областни управители на Стара Загора, директорът на ОДП - Стара Загора Алекси Алексиев, бивши и настоящи полицейски директори, кметове на населени места от района, обслужван от РПУ - Казанлък.

Министър Цветанов предаде на 14-годишния син на загиналия Бончо Чернев - Чавдар, Почетния знак на МВР - трета степен, с който баща му бе посмъртно удостоен за проявен героизъм и себеотрицание в борбата с престъпността и опазване на обществения ред.
Министерството на вътрешните работи отпусна еднократна помощ от 3000 лв. на съпругата на загиналия полицай. 1000 лева лични средства дари премиерът Бойко Борисов на осиротялото семейство. 500 лева лични пари даде и вътрешният министър. 400 лева еднократна помощ за всяко едно от двете сирачета на Чернев отпуска и Община Казанлък, пише вестник Старозагорски новини.
"Още две деца останаха без баща. Още две деца се присъединяват към дългия списък на близките на загинали при изпълнение на служебните задължения полицаи. Да не забравяме Бончо Чернев и неговите близки, да бъдем всеотдайни и да им помагаме, както той отиваше да помага преди да загине" - с тези думи министърът на вътрешните работни се обърна към стотиците полицаи, близки и приятели на Бончо Чернев.
Траурната церемония за убития на 8 февруари полицай от РУМВР-Казанлък започна с поклонение в ритуалната зала в родното му село Горно Черковище. С едноминутно мълчание и прощален салют колегите му от РУ-Казанлък, Областната дирекция в Стара Загора и районни управления в областта отдадоха последна почит на колегата си.
От тяхно име бе прощалното слово на директора на ОДМВР Алекси Алексиев: "Полицай Чернев бе изпратен да окаже помощ на човек в беда. За изпълнението на служебния си дълг той не получи благодарност. Но това е част от съдбата на хората с полицейска униформа и те я приемат спокойно, макар и с малко тъга. Този мъж неведнъж е преодолявал критични ситуации и се е справял успешно и с лекота в конфликти и инциденти - много по-тежки и рискови. Но в полицейската професия винаги има рискове, за които дори най-опитният и най-стриктният служител не може да бъде подготвен. И цената, която заплащаме всички, е огромна и непрежалима. Той вече не е в редиците ни, но остава в сърцата и спомените ни със своето великодушие, отговорност и чувство за дълг."
Думи на последна почит произнесе и кметът на Казанлък Стефан Дамянов: "Непоправимото се случи на 8 февруари. За да ни покаже още веднъж високия риск, който носят ежедневно, ежеминутно българските полицаи, опазвайки реда в нашата страна и сигурността на гражданите. Ние дължим на всички тези хора огромно уважение и признателност, защото с цената на живота си те пазят нашето спокойствие."
Бончо Чернев работи в системата на МВР в РУ - Казанлък от 1993 година. Целият му стаж преминава в редиците на Специализираното подразделение за охрана на обществения ред. Награждаван е многократно.
По зла ирония на съдбата, той беше убит от човек, отгледан също от полицай, но поел по друго жизнено поприще.
За двете деца на Бончо Чернев - дъщеря на 15 години и син на 14, остава единствено утехата, че баща им живя достойно и умря, изпълнявайки служебния си дълг.

Още новини