Начало Новини Актуално Стотици радневци плакаха пак за Нончо. Представиха книгата "Рицар на доброто" в миньорския град

Стотици радневци плакаха пак за Нончо. Представиха книгата "Рицар на доброто" в миньорския град

Актуално

Стотици жители на Раднево, изпълнили концертната зала на Общинския център за култура "Нончо Воденичаров" в понеделник вечер, плакаха отново за своя обичан кмет Нончо Воденичаров. Сред тях бе и новоизбраният кмет на Раднево д-р Юлиан Илчев, както и заместниците му... Поводът - клуб "Приятели на Нончо" и издателство "Захарий Стоянов" представиха книгата за безвреме отишлия си от този свят "Рицар на доброто".

Тя излиза със съдействието на Веселин Георгиев и Динко Пенев.
"Истинските мъже на България имат причина да страдат - те загубиха верен и достоен приятел. Истинските жени на България пък се простиха с един от изчезващите рицари и поклонници на красотата, изяществото и хармонията. Отечеството загуби добър управник, държавник и патриот. Нончо бе обичан кмет от съгражданите си, любящ син и баща, далновиден държавник и зрял политик." С тези думи издателят Иван Гранитски откри мемориалната вечер-спектакъл, посветена на Нончо Воденичаров. На сцената горяха свещи и искреше рубинено вино, в памет на Нончо. Тончо Русев, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова трогнаха аудиторията с емоционалните си спомени за приятеля, човека, артиста, общественика...
За него академик Антон Дончев изрича в книгата "Нончо Воденичаров умееше и успяваше и в най-трудните мигове, и в най-обърканата блъсканица да остане сам, да създаде силово поле, което го отделяше от временното, нетрайното, неважното. Той оставаше сам, заради оная сила, която свързва видимото и невидимото, която е навсякъде, а това означава и в нас. Нончо можеше да я повика и тя идваше при него."
Всички тези откровения на големите български таланти са събрани в първата част на книгата "Рицар на доброто" под мотото "Неспокоен и динамичен дух". Във втората част "Народен водач с артистичен талант" са интервюта на Воденичаров, сред които и за "Старозагорски новини". В третата част "Покруса и шок" са публикувани снимки от богатия и многообразен живот на Нончо, както и извадки от траурната книга за трагичната му кончина по време на снимките на "Сървайвър" на Филипините.
На специален щанд в Дома на културата се предлагаше книгата "Рицар на доброто", като в касичка се събираха и средства-дарения за фондацията, носеща името на Нончо Воденичаров. Тя ще подпомага талантливи младежи в различни сфери на изкуството, културата, музиката, спорта и политиката. Всяка година ще бъдат излъчвани стипендии и призове.
Над 300 екземпляра от книгата бяха разпродадени на промоцията й, информират организаторите. Амбицията на наследника на Нончо Воденичаров и екипа му е да бъде изграден музей в родната къща на големия поет Гео Милев. Ще бъде създаден и комплекс "Нончо Воденичаров", в който ще има условия за творчеството на талантливи деца от града на Воденичаров, разкриха още приятелите му...

Още новини