Начало Новини Актуално Стотици посрещнаха мощите на небесния покровител на Стара Загора

Стотици посрещнаха мощите на небесния покровител на Стара Загора

Актуално

В 17.15 часа вчера, съпроводен от Митрополит Галактион, монахът Тихон от Атонския манастир стъпи на старозагорска земя заедно със сребърното ковчеже, съдържащо светите мощи на небесния покровител на града св. прпмчк Игнатий Старозагорски и на небесния покровител на Варна св. прпмчк Прокопий Варненски.

Събитието се превърна в истински духовен празник за християните от Стара Загора. Много преди определения час богомолци отправяха своите молитви пред иконата на Игнатия. Тя е нарисувана преди 12 години от отец Евгений от църквата "Света Троица". Заимствана е от стенописната икона на Димитър Зограф от Рилския манастир, пише вестник Старозагорски новини.
Шествието за среща със светините поведоха хоругви, украсената икона на св. Игнатий, фанфарният оркестър на Търговската гимназия, студенти от Софийската духовна семинария, над 25 свещеници от епархията и много граждани. Сред посрещачите беше и градоначалникът проф. Светлин Танчев.
Под звъна на камбаните литийното шествие премина по бул. "Св. Патриарх Евтимий" от мястото на посрещането, на север до бул. "Цар Симеон Велики", зави на изток до ул. "Любен Каравелов", на юг до ул. "Генерал Гурко", излезе отново до бул."Св. Патриарх Евтимий" и влезе в храм "Въведение Богородично". Пръв се поклони Митрополитът, след него - целият клир, кметът и миряните, изпълнили целия храм. След отслужването на празнична вечерня, църквата остана отворена през цялата нощ, за да могат желаещите православни християни да се поклонят и да изпросят небесното ходатайство на двамата български преподобномъченици.
Днес, навръх рождението на св. Йоан Предтеча (Еньовден), в храм "Въведение Богородично" от 8.30 часа Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи божествена света литургия.
От Стара Загора мощите на двамата свети преподобни мъченици се отнасят във Варна, където ще се състоят тържества по повод 200-годишнината от рождението на св. Прокопий Варненски.

Още новини