Начало Новини Актуално Стотици граждани на Велико Търново са подкрепили подписката на Модерна България

Стотици граждани на Велико Търново са подкрепили подписката на Модерна България

Актуално

подписка Модерна България Велико ТърновоДвижение Модерна България се оформя като солидна гражданска алтернатива на партиите. Във Велико Търново вече стотици граждани са подкрепили подписката за национален референдум. Това каза в интервю за Агенция Фокус юристът Михаил Михалев, регионален представител на Движение Модерна България за Велико Търново.

В централната част на града млади активисти на движението разясняват на гражданите необходимостта от такива форми на граждански контрол, каквито са отзоваването на депутати, общински съветници и кметове и възможността всеки гражданин да сезира Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права. В близките дни ще започне подписката и в Свищов, Елена и другите общини от Великотърновска област.

Движение Модерна България има много сериозен експертен капацитет и национална мрежа от граждански организации, които показват чрез подписката доста добър организационно-политически потенциал, каза Михалев. Нашата кауза за смяна на олигархичния модел на управление с ефективни механизми за граждански контрол и участие е кауза, която се осъзнава от все повече граждани. Тя може да се постигне не със стихийни действия, а със сериозно обмислена и експертно подплатена политическа стратегия, която се реализира от активни и компетентни граждани и експерти, които съчетават новите лица с хората с активни обществени и политически биографии, които са доказано почтени и са се борили за смяна на системата не на приказки, а с конкретни действия, позиции, законопроекти, акции и инициативи, посочи Михаил Михалев.

Едно от предложенията на движението е да се даде възможност в Изборния кодекс да се издигат независими граждански листи с подписка, както е в Словения, Италия, Германия и други европейски държави. Партиите са важни и милиони граждани стоят зад тях. Но има и голяма гражданска енергия отвъд партиите. Има много хора, които искат политическо представителство, но не искат да се подчиняват на партиен лидер, устав или политбюро. Искат да се самоорганизират и да издигат кандидатски листи, а не 10-15 души в някакво политбюро да им спускат кандидатите. Независимо от всичко, ние ще намерим формула да дадем представителство на тези идеи в тези или следващи избори, каза още Михаил Михалев.

Още новини